Sclavia de la fermele agricole din Italia, amenzi și zece persoane arestate într-o amplă acțiune a poliției

În urma unor raiduri desfășurate la peste 75 de ferme din întreaga țară, într-o operațiune care a vizat condițiile de muncă similare sclaviei întâlnite în sectorul agricol, autoritățile italiene au arestat zece persoane, transmite DPA citată de Agerpres.

Operațiunea s-a desfășurat pe parcursul ultimelor patru săptămâni în ferme din diferite regiuni ale țării, din Verona și Forli-Cesena, în nord, până în Latina (centru) și Legge, Matera, Ragusa, Siracusa, Salerno, Taranto și Vibo Valentio (sud).

S-au efectuat 10 arestări,  iar ofițerii au mai reținut 24 de persoane pentru urmărire penală, au blocat activitatea a patru ferme și au emis amenzi în sumă totală de 108.000 de euro.

Într-unul din cazurile cele mai grave, Polizia di Stato a arestat trei persoane în regiunea Ragusa din sud-estul Siciliei care îi puneau pe culegătorii de roșii să muncească în schimburi de 12 ore, plătindu-i cu numai 2,50 euro pe oră.

Exploatarea lucrătorilor reprezintă o problemă serioasă în domeniile construcțiilor și agriculturii din Italia. Mare parte din miile de migranți africani care ajung în Italia în fiecare săptămână devin victime ale acestui fenomen, prin așa-zisul sistem “caporalato” controlat de mafie.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În Italia legea „anti-caporalato” prevede pentru traficanții care recrutează lucrători ilegali și pentru angajatorii lor pedepse cu închisoarea de la 1 la 6 ani și amenzi de 500-1000 de euro pentru fiecare lucrător angajat fără acte.

Agricultura italiană depinde, de mulţi ani, de imigranţi. O organizaţie agricolă italiană estimează că circa 120.000 de imigranţi lucrează doar la fermele din sudul Italiei.

Săptămânalul „The Observer” a făcut un reportaj în luna martie în care prezenta, îndeosebi, aspectele exploatării femeilor în fermele din sudul Italiei, femei victime ale abuzurilor sexuale şi nu numai.

Potrivit cotidianului citat, 5.000 dintre aceste femei sunt românce, număr la care s-a ajuns doar în ultimii zece ani, cifrele oficiale arătând că numai 36 de românce lucrau în provincia Ragusa în 2006.

Distribuie acest articol