Școala obligatorie în Italia și structura sistemului de învățământ preuniversitar

În Italia, învățământul este obligatoriu pentru toți copiii cu vârste între 6 și 16 ani, are o durată de 10 ani și cuprinde cei opt ani din primul ciclu școlar și primii doi ani din al doilea ciclu.

După încheierea primului ciclu școlar, ultimii doi ani obligatorii (segmentul de vârstă 14-16 ani) pot fi urmați în școlile secundare de competență statală ori în cadrul unităților de formare profesională de competență regională (liceu sau școală profesională).

Tinerii cu vârsta de 15 ani pot parcurge ultimul an de obligativitate școlară într-un context de lucru, pe baza unui contract de ucenicie, cu condiția unei înțelegeri prealabile între Regiune, Ministerul Muncii, Ministerul Educației și părțile sociale.

În cazul în care, la sfârșitul perioadei de educație obligatorie, elevii nu intenționează să continue parcursul școlar, acestora le va fi eliberată o declarație care va atesta absolvirea claselor până la acel termen și competențele dobândite.

Structura sistemului italian de învățământ preuniversitar:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
 • Nivelul preșcolar, pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani;
 • Primul ciclu școlar, cu o durată de opt ani, structurat astfel:
  – Școala primară (5 ani), pentru copiii cu vârste între 6 și 11 ani;
  – Școala gimnazială (3 ani), pentru elevii cu vârste între 11 și 14 ani;
 • Al doilea ciclu școlar, cuprinzând două tipologii de instituții:
  – Școlile secundare de competență națională (5 ani), pentru elevii cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani. Aparțin acestei categorii liceele, institutele tehnice și profesionale;
  – Unități de formare profesională (3 / 4 ani), de competență regională, destinate tinerilor care au terminat primul ciclu școlar.

Înscrierea elevilor străini în instituțiile de învățământ din Italia

Elevii străini sosiți în Italia își pot continua studiile în școlile italiene, fiind înscriși în clasele corespunzătoare vârstei lor.

Documentele necesare în vederea înscrierii unui elev în sistemul școlar italian trebuie depuse la instituția de învățământ aleasă.

Pentru mai multe informații consultați secțiunea de înscrieri a site-ului Ministerului Educației Italian și al instituțiilor de învățământ de nivel.

Recunoașterea și echivalarea titlurilor de studii străine în Italia

În general, recunoașterea și echivalarea titlurilor de studii intră în competența mai multor autorități italiene, precum:

 • Birourile școlare din competența provinciilor – pentru echivalarea diplomelor preuniversitare;
 • Universitățile – pentru echivalarea diplomelor de studii superioare;
 • Ministerul Educației italian – pentru echivalarea titlurilor de studii doctorale străine;
 • Ministerele de resort – pentru echivalarea titlurilor care permit practicarea unor profesii reglementate (ex. avocat, medic etc.);
 • Ambasadele Italiei în străinătate – pentru Declarația de Valoare.
@rotalianul