Scriitoarea și traducătoarea Irina Țurcanu, la cea de-a XV-a ediție a Festivalului Arcade de hârtie de la Torino

Sâmbătă 8 și duminică 9 octombrie 2022, va avea loc la Torino cea de a XV-a ediție a festivalului Portici di Carta/Arcade de hârtie un eveniment literar în parteneriat cu Târgul Internațional de carte de la Torino, dedicat tuturor iubitorilor de carte, care se desfășoară în aer liber loc sub arcadele din centrul orașului. În cele două zile ale manifestării, o adevărată sărbătoare culturală a orașului, sunt prezenți mii de cititori, editori, bibliotecari, reprezentanți ai instituțiilor culturale, ai diferitelor asociații culturale din regiunea Piemont.

Ca la fiecare ediție, organizatorii au pregătit peste o sută de standuri amenajate de editurile, librăriile și bibliotecile din întreaga zonă. Pe parcursul celor două zile, arcadele centrale ale orașului Via Roma, Piazza San Carlo și Piazza Carlo Felice, se vor transforma într-o librărie lungă de doi kilometri.

În cadrul festivalului organizatorii au prevăzut un bogat program cultural care va cuprinde întâlniri, dialoguri, prezentări de carte, laboratoare ș.a.

Centrul Intercultural din Torino, Federația Asociațiilor românești și moldovenești din Piemont partenere ale evenimentului, în colaborare cu Editura Rediviva (www.rediviva.it), au propus în cadrul manifestării o serie de întâlniri interculturale, în prezența unor autori și traducători, care se vor desfășura în Piazza San Carlo pe întreg parcursul zilei de duminică 9 octombrie 2022. Între invitați: scriitorii Younis Tawfik; Abi Darè; Rahma Nur, Karim Metref; Anilda Ibrahimi;

Editura Rediviva este reprezentată de scriitoarea și traducătoarea Irina Francesconi Țurcanu, care va prezenta recentele apariții ale colecției Quaderni romeni.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În urmă cu zece ani, pe 24 noiembrie 2012, la Milano, se deschidea prima editură românească din Italia – Rediviva, în prezența grupului editorial, format din scriitori, poeți, profesori, traducători români și italieni.

În cei zece ani de la fondare, editura, care nu este o inițiativă instituțională, a publicat în jur de 100 de titluri (literatura, istorie, artă, memorialistică, poezie, eseistică), ediții în italiană, română sau bilingve, aducând în atenția publicului cititor din Peninsulă autori clasici români, poeți, volume de istorie, memorialistică etc. În decursul anilor, Rediviva a făcut numeroase donații de carte bibliotecilor italiene, la cererea unor fundații, școli sau universități. Volumele Rediviva sunt în interesul publicului larg, dar și în interesul studenților din Universitățile italiene. La invitația bibliotecilor, a unor școli, fundații sau universități, Rediviva organizează întâlniri de prezentare a proiectelor sale editoriale.

În cei zece ani de activitate au fost organizate peste 100 de întâlniri cu publicul larg în mari orașe din Italia, dar și România sau Elveția.