Secretul culinar al italiencei care a trăit 117 ani. Nu putea renunța la un anumit aliment

Emma Morano din Italia s-a născut pe 29 noiembrie 1899 și, în noiembrie 2016, când a împlinit 117 ani, a devenit cea mai longevivă persoană din lume la acel moment. Jurnaliştii de la AFP i-au făcut o vizită pentru a afla secretele longevităţii sale.

Emma Morano

Italianca le-a dezvăluit care era alimentul care nu-i lipsea niciodată din dietă: „Mănânc două ouă pe zi şi cam asta e”, spunea ea. „Şi nu refuz niciodată biscuiţii!”

Secretul nu a stat însă în numărul de ouă din meniu pe care bătrâna le mânca unul la micul dejun și unul la masa de prânz, ci în faptul că Emma le consume… crude. Femeia spunea că mânânca ouăle crude, după ce câteva decenii în urmă medicii i-au spus că o vor ajuta în lupta contra anemiei de care suferea.

În plus, femeia care a trăit 117 ani, a mărturisit că un alt factor care a contribuit la longevitatea sa de invidiat a fost faptul că nu a trăit o viaţă dominată și dependentă de cineva, ea a rămas singură după ce s-a despărțit de soț pe când avea aproape 40 de ani.

„Întotdeauna mi-a repetat să fiu atentă cu bărbații, să nu am încredere și să nu mă logodesc cu primul venit. Și dacă vreo unul nu-mi place asta, să îl las imediat”, declara Mila, badanta columbiană care o îngrijea pe Emma zi și noapte. Emma a făcut acest lucru în 1938. După moartea unicului său fiu, care s-a stins numai la trei luni de viață, soțul ei, un tip violent, a început să fie agresiv și să o lovească. Italianca nu a stat pe gânduri și l-a alungat afară din casă. „De atunci nu am mai vrut să fiu controlată de nimeni”, a explicat femeia.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Astfel, doctorul italiencei, Carlo Bava, povestea că nu doar longevitatea acesteia era de invidiat, ci şi capacitatea ei de adaptare şi rezistenţă de care dăduse dovadă în orice situaţie, de-a dreptul uimitoare: „În ciuda a orice i s-a întâmplat rău, întotdeauna şi-a revenit. E o forţă. Iar atunci când se simte bine, chiar se simte bine”, afirma medicul.

Emma Morano a murit la 117 ani și 137 de zile, pe data de 15 aprilie 2017.