Sicilia: Guvernul român la fața locului! Vizită de lucru și proiect de măsuri împotriva exploatării românilor din această regiune a Italiei

Secretarul de stat Veaceslav Șaramet din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP), s-a întâlnit în cursul după amiezii de ieri, 3 august, la Catania în cadrul unei vizite de lucru, cu președintele ARS (Assemblea regionale siciliana) Giovanni Ardizzone, scrie siciliainformazioni.com.

Șaramet, a prezentat președintelui sicilian proiectul guvernului român cu măsuri împotriva abuzurilor și a exploatării cetățenilor români care se află la muncă în diverse state de pe teritoriul Uniunii Europene.

„În mod deosebit pentru cei din Sicilia” – a specificat secretarul de stat –  „unde sunt înregistrați un număr de 53.189 de cetățeni de români, în mare parte femei, exploatate și victime ale abuzurilor. Guvernul român are intenția de a cere în plasament un centru care a fost confiscat mafiei și care va fi destinat a deveni un punct de referință pentru acești cetățeni și cetățene românce unde să poată primi, în sfârșit, sprijinul guvernului lor pentru integrarea în zonele în care au ales să trăiască și să lucreze.”

Proiectul va fi extins și în alte state UE unde muncesc români și însoțit de o campanie de informare și sensibilizare împotriva exploatării. „Fenomenul este de asemenea, foarte puternic în Franța și în Marea Britanie“, a adăugat Șaramet.

Pentru președintele ARS Giovanni Ardizzone, care se va deplasa la București în cursul lunii septembrie, „fenomenul este legat de drama exploatării migranților. Sicilia este un pământ primitor dar, din păcate, apar și cazuri de exploatare la care nu se poate închide ochii. Trebuie să acționăm pentru a stopa angajarea ilegală și abuzurile iar la femeile și bărbații români de aici, trebuie să ajungă mesajul că instituțiile românești și cele siciliene lucrează împreună la acest obiectiv.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În perioada 3 – 6 august, o delegație condusă de secretarul de stat, Veaceslav Șaramet, din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP), efectuează o vizită de lucru în Catania și Palermo, vizită care are ca scop urmărirea îndeaproape a evoluțiilor cazurilor de abuz și exploatare în care sunt implicați cetățeni români aflați la muncă în Sicilia precum și intensificarea dialogurilor bilaterale cu autoritățile italiene în ce privește acest aspect.

Sâmbătă, Șaramet se va întâlni la Vittoria (RG) cu părintele Beniamino Sacco, parohul care a denunțat fenomenul traficului de femei românce pe plantațiile din Ragusa și cu Giorgio Assenza, membru al comisiei anti-mafie din cadrul ARS.