La numai 26 de ani, Silviu Isopescu a trecut prin momente mai grele decât trecem majoritatea dintre noi într-o viață întreagă, dar are și reușite pe măsură.
Tânărul nostru român a fost diagnosticat cu leucemie în anul 2008, în urma unor controale medicale pe care le-a făcut în timp ce se afla în vacanță în Italia, la mama sa, care lucra pe atunci ca îngrijitoare în localitatea Città di Castello din provincia Perugia.
„Astfel am început un tratament care a durat doi ani. La început a fost foarte rău, dar mama mea, medicii și infirmierii au reușit să mă liniștească”, spune Silviu pentru site-ul italian Nurse Times. Cele mai grele momente din această perioadă au fost acele „nopți petrecute în spital, când nu reușeam să dorm”, mai adaugă tânărul.
Starea sa de spirit s-a îmbunătățit apoi când a fost mutat într-o structură specială care aparține asociației italiene Comitato pe la Vita „Daniele Chianelli”. În cele 30 de apartamente din cadrul structurii sunt găzduiți în mod gratuit unii dintre pacienții și familiile lor de la secția de Oncologie a spitalului din Perugia, care se află sub tratament pentru a se vindeca de tumori sau leucemie.
„Nu înțelegeam nici măcar un cuvânt în limba italiană, dar toți îmi zâmbeau, îmi făceau cu ochiul și mă făceau să mă simt îngrijit și liniștit. Tocmai în timp ce sufeream de această boală am văzut cât de important este rolul infirmierilor, am înțeles mulțumirea pe care o au când văd o persoană care învinge boala și câtă satisfacție poate oferi legătura cu pacienții, conștientizarea faptului că îi ajuți. Datorită acestei experiențe am decis să devin infirmier”, mai spune tânărul nostru conațional.
Acele zile petrecute în cadrul structurii speciale condusă de soții Franco și Luciana Chianelli, care în trecut au pierdut un fiu din cauza unei astfel de boli, pentru Silviu sunt zile de neuitat.
„Sunt o a doua familie pentru mine. Afecțiunea lor, căldura pe care mi-au transmis-o acolo, mi-au dat puterea de a lupta. Prin îmbrățișările lor mi-au spus: ești important pentru noi, deci trebuie să te vindeci. Este uimitor cum au decis să reacționeze la cea mai mare durere posibilă, pierderea unui copil, încercând să-i ajute pe alții, oferindu-le o casă”, spune Silviu despre soții Chianelli.
În timpul petrecut acolo, încercând să lupte cu leucemia, Silviu a reușit să învețe limba italiană cu ajutorul personalului medical de acolo, dar și al mamei sale și a decis astfel să se înscrie la școala de infirmieri.
În urmă cu câteva zile Silviu a absolvit această școală, iar prima zi din viața sa ca infirmier a decis să o petreacă tocmai în acel loc care i-a dat nu numai puterea să lupte cu această boală, ci și să o învingă.
„Pentru mine această instituție este ‘acasă’. De aceea am ales să sărbătoresc aici prima zi de când am obținut diploma de infirmier”, povestește Silviu, care este fericit astăzi fiindcă, prin alegerea acestei meserii a dat curs unui instinct pe care l-a avut dintotdeauna, acela de a-i ajuta pe alții.