Sindicat italian: În prima jumătate a lunii cu 30% mai multe concedieri în rândul menajerelor și badantelor

Sindicatele din sectorul domestic din Italia, precum ACLI, sunt bombardate zilnic cu cereri de ajutor și întrebări din partea lucrătorilor și nu știu ce răspuns să le dea acestora, scrie ziarul La Repubblica. Un decret din partea guvernului care ar trebui să vină și în ajutorul acestei categorii de lucrători, abandonată până în prezent de statul italian, întârzie tot mai mult să apară și mulți angajatori, după ce au acordat concediile de odihnă și alte drepturi angajaților pentru a nu fi nevoiți să vină la muncă în luna martie, în această lună au trecut la concedieri fiindcă nu-și mai permit să-i plătească. Conform calculelor făcute de sindicatul Assindatcolf, în primele 15 zile ale acestei luni rata concedierilor în sectorul domestic a crescut cu 30% față de întreaga lună aprilie a anului trecut.

Decretele emise de guvernul italian până la ora actuală nu conțin măsuri economice menite să ajute lucrătorii casnici. Au fost propuse două soluții între timp: extinderea fondului de disponibilizare (șomaj tehnic) și pentru lucrătorii angajați cu forme legale în acest sector, care sunt aproximativ 800.000 din circa 2 milioane, precum și Venitul de Urgență (Reddito di Emergenza) pentru lucrătorii casnici care lucrează la negru. Până acum însă nu s-a concretizat nimic, iar timpul trece și angajatorii, inclusiv cei care au acordat deja concediul de odihnă în această perioadă menajerelor și badantelor, continuând să le plătească, se regăsesc în situația în care sunt nevoiți să le concedieze.

„Este bine că guvernul și-a ținut promisiunea și că cei 600 de euro intră în buzunarele lucrătorilor independenți. Este bine că s-a aprobat șomajul tehnic pentru companii cu până la un angajat, chiar dacă va ajunge abia la sfârșitul lunii. Dar de ce guvernul nu rezolvă încă problemele lucrătorilor casnici și ale îngrijitoarelor? Începând cu luna martie, familiile care au contracte în regulă și care sunt peste 800 de mii, își asumă răspunderea și plătesc salariile, chiar dacă o bună parte din ele nu beneficiază de serviciile acestora. Să nu mai vorbim de toți lucrătorii casnici care lucrează la negru, peste un milion. Dacă nu le ajutați, familiile vor fi nevoite să înceapă concedierile, astfel încât lucrătorii să poată lua Naspi (șomajul simplu – n.r.). Dar asta nu rezolvă problema celor care lucrează la negru”, afirmă fostul ministru al Muncii din Italia, Cesare Damiano.

Pe 6 aprilie, actualul ministru al Muncii, Nunzia Catalfo, a avut discuții cu toate asociațiile de lucrători și angajatori din sectorul domestic. Catalfo a oferit acestora asigurări ample, în special cu referire la ipoteza unui șomaj tehnic excepțional, dar într-o versiune simplificată, a unui instrument adaptat pentru lucrătorii casnici. De atunci însă nu s-a mai discutat nimic, susțin sindicatele.

„De pe 6 aprilie nu am mai avut niciun contact (cu ministrul Muncii – n.r.). În ziua de vineri din săptămâna Paștelui catolic am trimis o scrisoare ministrului cu solicitările noastre. Putem înțelege că, pentru luna martie, guvernul a așteptat pentru că nu numai că nu au existat concedieri, dar au fost mult mai multe angajări decât de obicei pentru a pune în regulă lucrătorii la negru și a evita astfel să fie opriți de poliție sau pentru a profita de bonusul pentru bone. Însă acum multe familii nu mai pot continua să plătească salariile, asta și pentru că multe nu beneficiază în prezent de serviciile lucrătorilor și încep deja să-i concedieze”, a declarat Andrea Zini, vicepreședinte sindicatului pentru angajatori din sectorul domestic, Assindatcolf și totodată consilier al Fidaldo.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Zini este de părere că pentru a opri sau a limita concedierile, guvernul trebuie să intervină imediat cu o serie de măsuri.

„Pe lângă șomajul tehnic excepțional („cassa integrazione in deroga” în italiană) sau un alt tip de amortizor social real pentru lucrătorii cu contract, care sunt contribuabili activi, am cerut să fie extinse pentru lucrătorii din sectorul casnic și celelalte măsuri, de la concediile pentru creșterea copiilor, până la cele prevăzute de legea 104. În plus, am vrea să le fie distribuite și lor instrumentele sanitare de urgență, măști, mănuși, alte instrumente de protecție care, în Franța, pot fi luate direct din farmacii. În decret trebuie de asemenea să fie prevăzute mecanisme de stabilizare a sectorului: dacă deductibilitatea fiscală ar fi extinsă la munca domestică, pe de o parte s-ar debloca o cifră importantă pentru fiecare familie, în medie 2.500 de euro pe an, care ar putea fi cheltuită pentru consum atunci când este posibil și ar fi o forță motrice pentru revenirea la normal. Ar putea fi evitată în același timp revenirea la munca la negru: pentru a facilita asta, ar trebui să se dea startul imediat unei măsuri de legalizare a străinilor clandestini. Fără aceste beneficii contributive și o mică grațiere a acestora, munca la negru va continua să se răspândească”, a mai adăugat Zini.