„Sindromul Italia”? Mai bine îl previi decât să îl vindeci! Sfaturi utile pentru îngrijitoarele românce

„Sindromul Italia” este o depresie de care suferă persoanele care emigrează în scopuri financiare și care nu sunt satisfăcute de condițiile de muncă și de viață pe care le găsesc la fața locului. În  general, sunt femei care nu reușesc să se adapteze, nu cunosc limba, le este dor de familie, de locurile natale. Ele ajung în spitale de psihiatrie cu depresie sau psihoze delirante și trăiesc cu teama că sunt urmărite, persecutate, au mereu senzația că cineva încearcă să le facă rău. Medicii susțin că, de multe ori, primele simptome care apar sunt doar fizice, fără să aibă o legătură vizibilă cu tulburarea psihică, apar mai întâi dureri de spate, de membre, tulburări gastrointestinale, de somn sau modificări de apetit, femeile se simt foarte obosite și li se pare imposibil să ducă la capăt chiar și cea mai simplă activitate. Ajung să vorbească despre lipsa de emoții, despre un gol interior și despre senzația unei apăsări permanente în piept.

Într-un text recent publicat pe Facebook, într-un mare grup cu îngrijitoare din Italia, Elena Simona Ceauș, stabilită la Varese (Lombardia), dădea câteva sfaturi de prevenire a depresiei care se poate instaura treptat în psihicul acestor femei, sfaturi care pot fi de un real ajutor:

Pentru evitarea unei astfel de situații, încercați să comunicați cu familia, cu partenerul de viață. A avea un partener de viață înțelegător și pe care să te poți baza este considerat foarte important când e vorba de prevenirea sindromului de epuizare profesională. Decă simțiți că partenerul nu este interesat de ceea ce vi se întâmplă la serviciu, angajați-l într-o discuție în care să-i explicați cât de important este să vă asculte atunci când vorbiți despre problemele dumneavoastră de la locul de muncă.

Socializați: și aici nu este vorba numai despre Facebook, ci despre existența unei rețele prieteni, de oameni apropiați, cu care să puteți sta de vorbă despre problemele vieții de zi cu zi, persoane care să vă inducă o stare pozitivă, ieșiți din spațiul în care vă desfășurați activitatea, chiar și pentru 30 de minute din cele 2 ore libere din după-amiaza fiecărei zile. Faceți-vă timp să vă întâlniți cu amicii la o plimbare sau la o cafea chiar dacă nu prea aveți chef. Dacă majoritatea prietenelor pe care le aveți sunt de fapt colege, desfășoară aceeași activitate ca și dumneavoastră, gândiți-vă să împărtășiți alte lucruri, să vorbiți despre o altă preocupare comună (cititul, întâlniri cu caracter cultural, la biserică), preocupări fără legătură cu serviciul pe care îl prestați. Nu vă abandonați proiectele, dorințele, planurile pentru viitor, trasați-vă obiective, vise și luptați să le realizați, ele sunt cele care vă vor da răbdare și putere de muncă.

Participați la cursuri de formarea profesională, vă ajută la stima personală și veți cunoaște și alte persoane, legând noi prietenii. Fiți mândre de realizările dumneavoastră și ale copiilor voștri, povestiți întâmplări frumoase din viața de familie, nu vă rușinați pentru că trecutul dumneavoastră îl considerați mai puțin bogat și „glorios” în fapte. Nu uitați că sunteți demne de respect pentru munca pe care o desfășurați. Nu dați curs la discuții discriminatorii, nu vă vor ajuta cu nimic, dimpotrivă, veți suferi mai mult căutând și notând diferențe, veți simți mult mai mult lipsa meleagurilor natale, lipsa locurilor și a persoanelor de „acasă’’.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Nu vă încărcați emoțional încercând să vă puneți în situația persoanelor cu întâmplări nefericite publicate frecvent pe Facebook, locul și activitatea de muncă diferă, precum și impactul social și emotiv din familia fiecărei persoanei îngrijite. Țineți cont de experiențele negative ale altora ca de un simplu titlu informativ și doar atât! Dacă observați că nu vă simțiți bine și starea dumneavoastră nu se ameliorează, adresați-vă unui medic specialist. Depresia este o afecțiune foarte des întâlnită în ultimii ani. Există și diverse măsuri de tratament dar și de prevenire! Și nu-i așa? Mai bine să previi decât să vindeci!

150 de femei ce par a suferi de „Sindromul Italia” au fost tratate anul trecut la Institutul de Psihiatrie „Socola”.