Singură, bolnavă și fără adăpost, o româncă riscă să moară pe străzile străinătății. Apelul unei publicații italiene pentru a o ajuta pe Ania

Ania, 45 de ani

Ania este o femeie română fără adăpost, în vârstă de 45 de ani, care în aceste nopți friguroase de iarnă doarme pe străzile din Cosenza și riscă să moară de frig, singură și bolnavă, fiindcă nicio structură dedicată persoanelor în situații de acest gen nu vrea să o primească.

„Despre povestea ei au fost puși la curent toți, datorită semnalărilor făcute de câțiva voluntari: primarul, episcopul, chestorul, prefectul, comandantul carabinierilor, nu mai spunem de serviciile sociale și diferite structuri de primire a oamenilor fără adăpost. Dar nimeni, până în prezent, nu a făcut ceva pentru a preveni ceea ce pare a fi, în toată regula, o moarte anunțată. Da, pentru că Ania, cu înaintarea în toiul iernii, nu mai este capabilă să mai suporte alte nopți petrecute în aer liber. Starea sa de sănătate se agravează tot mai tare pe zi ce trece și riscul ca într-o zi să nu se mai trezească a devenit foarte mare”, scrie publicația italiană Iacchite.com.

Povestea Aniei este la fel ca cea a multor alte femei care migrează în căutarea unui viitor mai bun dar care adesea ajung să trăiască un final nefericit. Conaționala noastră, ca multe altele, a trăit în Italia o poveste plină de mizerie și deteriorare umană. Credea că a scăpat de toate astea, în schimb, a găsit încă o dată o viață plină de greutăți, scrie site-ul italian.

Ania și singura sa avere: pătura cu care se apără de frig

Ania trăiește pe stradă, adesea doarme în spatele unei clădiri vechi, în condiții inumane, nu are absolut nimic și dacă nu ar fi pentru sensibilitatea care îi distinge pe unii oameni, nu ar avea nici măcar acea pătură cu care se acoperă noaptea pentru a se apăra de frig.

Cum se întâmplă cu mulți oameni fără adăpost, care pentru a uita de condițiile inumane în care sunt nevoiți să trăiască din cauza sărăciei apelează la alcool, la fel și Ania recurge la această substanță pentru a rezista psihologic în fața acestor greutăți.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Pe de altă parte, dacă nu bei, cum faci să dormi noaptea pe frigul ăsta în aer liber?”, precizează publicația italiană. Și acesta este și motivul pentru care nicio structură socială nu a vrut să o primească pe femeia română până acum.

„Dincolo de toate astea, credem că nu este acceptabil să asistăm, inerți, la moartea anunțată a acestei ființe umane. Nu este posibil ca cineva să moară din cauză că a fost abandonat. Se va găsi cineva în acest oraș dispus să-i ofere o mână de ajutor. Poate mai mulți, nu doar unul. Și acesta este apelul pe care-l facem către acei puțini oameni, cu inimă mare, care mai există în acest oraș: haideți să-i dăm o mână de ajutor cu toții împreună pentru a găsi o structură unde Ania să poată petrece aceste nopți, în timp ce încercăm să contactăm vreo rudă din România pentru a organiza întoarcerea sa acasă, care ar fi singurul lucru care se mai poate fece pentru ea. Măcar acolo se va găsi vreo rudă dispusă să o ajute”, încheie publicația italiană.

Facem și noi un apel pe această cale la comunitatea românească din Calabria și în special la Consulatul României din Bari pentru a interveni și a ajuta această conațională să găsească un loc unde să stea în această iarnă și să-i caute rudele din România, pentru a vedea dacă este cineva dispus să aibă grijă de ea, înainte să moară prin străinătate.