Singură de Ziua Îndrăgostiților? Fă-ți cel mai frumos dar și îndrăgostește-te de tine!

Perioada sărbătorilor de iarnă și a Zilei Îndrăgostiților e una grea pentru toți cei care sunt singuri. Nu e de mirare că rata sinuciderilor, abuzului de alcool, drogurilor sau antidepresivelor crește în mod semnificativ.

Mai ales că societatea de consum, care trebuie să vândă orice în numele dragostei, are grijă să îți amintească cu vârf și îndesat cât de inadecvat ești în peisajul în care toți se plimbă mână în mână și își aruncă priviri languroase printre trandafiri roșii și punguțe cu diverse cadoașe. Până și butonul de messenger s-a transformat într-o inimioară roz-bombon! Iar tu tocmai ce ai ieșit dintr-o relație care ți-a sfâșiat inima și ți-a făcut creierul țăndări? Sau jumătatea ta încă se lasă așteptată?

Un lucru nu l-ai înțeles: majoritatea celor aflați în cuplu, nu sunt cu nimic mai fericiți decât cine este singur! Nici de Valentine’s Day si nici în restul celorlalte zile.

Văzută din afară sau de pe Facebook, viața celorlalți uneori poate părea mai fericită sau mai împlinită decât a ta, însă nu te grăbi să tragi concluzii. Aparențele sunt deseori înșelătoare și chiar dacă cineva face parte dintr-un cuplu, acest lucru nu înseamnă neapărat că este fericit sau iubit.

Mulți se complac în relații doar din obișnuință sau din comoditate dar fluturașii iubirii au zburat de mult. Foarte mulți îi cumpără celuilalt un cadou doar din obligație, pentru că le e frică de reproșuri. Și mulți oameni implicați într-o relație nu dau nici doi bani pe iubire. Și nici pe această sărbătoare.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Nu ai niciun motiv pentru care să nu te bucuri de această zi și să sărbătorești și tu dragostea.

Pentru că nu am fost educați să înțelegem. Să înțelegem că singurătatea nu este o boală! E doar o stare a lucrurilor. Nu e nimic tragic sau rușinos în a fi singur, fără un partener! Este mai tragic să fii într-un cuplu doar de ochii lumii, decât să fii singur. Este mai tragic să trebuiască să mimezi iubirea, când tu ți-ai dori doar să fi liniștit… și singur.

A fi fericit nu are nici o legătură cu faptul de a avea o relație. Pentru că iubirea poți să o simți foarte bine față de tine însuți, ceea ce te va ajuta mult să evoluezi, sau față de orice altă ființă, de un lucru, de un loc, de o stare de fapt, nu neapărat față de un partener de cuplu.

Ce să faci de Ziua Îndrăgostiților dacă ești singură, fără un partener?

Să te refugiezi în casă singură și liniștită, o cadă cu apă fierbinte, o picătură din parfumul preferat și câteva lumânări pe un fundal muzical de Chopin poate însemna o clipă de extaz pentru oricare dintre noi. Să mergi în vizită la prieteni, să te arunci în muncă, să citești o carte bună, să vezi un film, să asculți o melodie care îți place și să dansezi ca atunci când nu te vede nimeni, să îți cumperi ceva care îți place și pe care fostul nu s-ar fi îndurat niciodată să ți-l ia, să-ți dăruiești un buchet frumos de flori, să le inspiri parfumul adânc pe nări și să le privești cu atenție petalele viu colorate, să îți alini „mâhnirea” într-o cutie cu bomboane de ciocolată sau într-un pahar de vin bun pentru că meriți, să faci o petrecere în pijamale cu fetele, să ieși la o plimbare relaxantă și meditativă în cel mai frumos parc al orașului și să privești spre soare…

Toate funcționează până la un punct, cu condiția să aibă la bază dezideratul suprem: acela de a te iubi pe tine, de a te accepta, de a te ierta. Nimic nu egalează sentimentul de a te simți bine cu tine, de a te înțelege pe tine în urma lecțiilor de viață trăite, de a descoperi copilul interior din tine pe care l-ai tot evitat de teama confruntării cu el și cu nevoile lui.

Fă-ți cel mai frumos dar și îndrăgostește-te de tine.

Simte-te cea mai prețioasă resursă din viața ta, prețuiește-te tu și nu mai aștepta recunoașterea și validarea celorlalți. Fii bine cu tine și starea de seninătate care va emana din această atitudine te va face remarcată. Vezi în singurătate nu un blestem, ci posibilitatea de a te cunoaște mai bine și de a te înțelege, de a conștientiza ce este important pentru tine cu adevărat în viață și pentru ce se merită să dăruiești bucăți din sufletul tău.

Fă din singurătate un aliat în înțelegerea de sine și nu un dușman. Confruntarea cu tine însuți în singurătate e poate cel mai greu test, dar merită, pentru că te ajută să înțelegi cine ești și ce vrei de la viață cu adevărat.

Cu cât vei avea mai multă grijă și  mai mult respect față de propria persoană, cu cât vei manifesta mai multă responsabilitate și mai multă cunoaștere față de tine însuți, cu atât mai mult vei putea să manifestezi aceste aspecte și față de cei din jurul tău, mai ales într-o relație de iubire.

În general, se ține cont de îndemnul „iubește-ti aproapele!’’, dar îndemnul de a ne iubi pe noi înșine, înainte de a-i iubi pe cei din jur, nu ni-l dă nimeni. Despre iubirea de sine nu îmi amintesc să ne fi învățat nici familia, nici școala și nici societatea.

Carențele acestei iubiri de sine sunt dificil de compensat, ne afectează deciziile, relațiile pe care le avem, ne îndreaptă spre eșec sau spre conflict cu noi înșine.

Iar puterea de a găsi fericirea este doar în sufletul nostru.

Doar de noi depinde fericirea noastră, de nimic altceva. Nu de o persoană anume și cu atât mai puțin de o sărbătoare. Fie ea și cu nume de inimioară roz-bombon!