Sistemul de învățământ din Italia, criticat de o finlandeză cu 4 copii: „Fiul meu știe engleza mai bine decât profesorul”

O familie finlandeză cu patru copii, care se mutase în sudul Italiei, a părăsit Sicilia după numai două luni de zile dezamăgită total de sistemul de învățământ: „Școala este un dezastru, fiul meu știe engleza mai bine decât profesorul”.

Cei doi părinți hotărâseră să locuiască în Siracuza, dar după două luni au preferat să plece. Motivele: sistem școlar „sărac”, „cursuri zgomotoase” și profesori „furioși și disprețuitori”.

Elin Mattsson, o pictoriță finlandeză în vârstă de 42 de ani, s-a mutat la Siracuza în august anul trecut, împreună cu soțul ei, manager de tehnologie a informației care poate lucra de la distanță, și cu cei patru copii ai lor.

Din păcate, „doar două luni ne-au fost suficiente pentru ca să ne dăm seama că nu a meritat”, a transmis Elin într-o scrisoare deschisă, publicată de Siracusa News, în care explică motivele care au determinat-o să părăsească Sicilia (și Italia): un sistem școlar „sărac”, „săli de clasă zgomotoase” și profesori „disprețuitori”.

Familia Mattsson locuise anterior în Spania și Regatul Unit. Speranța era să găsească un sistem școlar similar peste tot, „dar ne-am înșelat”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Îndoielile lui Elin au început încă din prima zi în care a pus piciorul în școală pentru a-și înscrie copiii: „Zgomotul din clase era atât de puternic, încât m-am întrebat cum de era posibil să se concentreze cu acel zgomot. În ziua aceea am văzut într-o clasă un băiat de vreo 7 ani care făcea un exercițiu în fața unui profesor supărat și disprețuitor, care privea de sus nu numai băiatul de la tablă, ci pe toți elevii. A fost șocant”, a spus ea.

Un alt motiv care a determinat familia finlandeză să plece a fost absența pauzelor: „Copilul petrece ziua de școală pe același scaun de dimineață până pleacă acasă”.

„În Finlanda, elevii au o pauză de 15 minute între lecții și părăsesc sala de clasă pentru a se juca împreună în grădină sau pe terasă. Un profesor sau doi stă cu ochii pe ei în timp ce sunt afară.

Finlanda realizează beneficiile copiilor care se mișcă, se joacă, țipă și aleargă în aer liber pentru a scăpa de excesul de energie și a respira aer curat, obținând astfel rezultate mai bune la școală”.

Situație foarte asemănătoare și în grădiniță, unde copiii „stau în mare parte înăuntru, încă în jurul unei mese, fac lucruri mărunte doar cu mâinile lor? Serios? Complet nebunesc! Să ai experiențe în aer liber este esențial pentru fiecare persoană care învață. Predarea la grădiniță ar trebui să vină din joacă! Gratis. Joacă-te! Copiii ar trebui să fie copii cât mai mult timp posibil, dacă o fac, se vor descurca bine la școală. Încercarea de a-i forța să învețe diferite lucruri prea devreme poate fi fatal. Creierul trebuie să fie suficient de dezvoltat înainte de a începe predarea. În grădinițele finlandeze copiii ies afară în fiecare dimineață între orele 9.00 și 11.00, se pot juca în voie (au mașini de jucărie, obiecte de cățărat, cutii cu nisip cu care să se joace, tot felul de jucării asemănătoare cu cele găsite aici, în parcuri)”.

Despre faptul că în Italia elevii sunt însoțiți la școală de părinți, mama finlandeză a specificat: „În Finlanda, copiii cu vârste între 7 și 12 ani merg singuri la școală, folosesc bicicleta sau merg pe jos, dacă locuiesc la mai mult de 5 kilometri de școală pot merge cu taxiul sau cu autobuzul școlar. Ei iau prânzul la școală, apoi pleacă singuri acasă când se termină cursurile.”

Pictorița finlandeză e de părere că Sicilia e superbă și merită vizitată, dar școlile sunt un dezastru

„Vom vizita Sicilia ca niște turiști normali. Sicilia este un loc fantastic, cu oameni faini, mâncare bună, soare, când nu trebuie să mergi la școală”. Artista a susținut că „sunt mulți profesori buni care fac tot posibilul de a-și face meseria cum trebuie. Dar nu este ușor date fiind condițiile în care se găsesc școlile”.