Smochinele, simbol și legendă. Numeroasele lor beneficii pentru sănătate

Smochinele sunt fructele uneia dintre cele mai vechi plante cultivate în lume ce aparține genului Ficus din familia Moraceae, cunoscută mai nou și sub numele de Mulberry.

Potrivit unor documente străvechi, smochinul a fost cultivat încă de acum 5.000 de ani. Originar din Caria, o regiune antică situată în Anatolia (partea asiatică a Turciei) și care îi dă denumirea latină de „Ficus carica”, smochinul s-a răspândit în toate țările mediteraneene. Acesta a fost cultivat pentru prima dată în Peninsula Arabică, de unde a fost „împrumutat” de celelalte țări din Asia Mică și Egipt.

În Grecia antică, smochinele erau considerate un simbol al fertilității și al iubirii, iar sub formă uscată erau incluse în dieta tuturor segmentelor populației. În Roma antică, au fost numite darurile zeului vinificației și al vegetației, Bacchus. Potrivit consulului roman Dion, fondatorul Imperiului Roman Octavius ​​​​Augustus a fost ucis de soția sa Livia cu ajutorul unei smochine ce fusese otrăvită.

Potrivit Bibliei, Adam și Eva au folosit frunze de smochin pentru a-și acoperi goliciunea. Chiar și în Noul Testament este menționat smochinul: una dintre pildele lui Isus Hristos se intitulează: „Pilda smochinului neroditor din vie”.

Ulterior, smochinele s-au răspândit pe teritoriile Afganistanului și Portugaliei și au ajuns în Europa de Nord aproape de secolul al XV-lea, iar în America ceva mai târziu – a fost adus în California în anul 1769 de misionari conduși de Junipero Serra (preot romano-catolic spaniol și misionar al Ordinului Franciscan care a fost beatificat de Papa Ioan Paul al II-lea la 25 septembrie 1988 în Vatican).

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Smochinele au nevoie de mult soare pentru a se coace, așa că plantele de smochin prosperă în țări precum India, Turcia, Iran, Grecia, Italia, Portugalia, Statele Unite, Azerbaidjan și pe coasta Mării Negre. Smochinul poate fi arbust sau un arbore a cărui înălțime poate ajunge la zece metri și care rodește de două ori pe an.

Interesant este că faptul că smochinele sunt destul de greu de clasificat ca fiind fructe. Ceea ce majoritatea oamenilor numesc fructe sunt, de fapt, fructe false: smochina este o floare inversată, o infructescență cărnoasă și foarte dulce, acoperită cu o coaja delicată de culoare variabilă, de la violet închis la verde și de la albastru la gri.

Utilitatea și interdicția consumului de smochine

Smochinele sunt bogate în vitamine și minerale, conțin potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, cupru, vitaminele B1, B3, PP și C. Mai mult, smochinele uscate sunt superioare ca și conținut de potasiu și conțin mai mult fier decât ​​merele, așa că sunt recomandate persoanelor cu anemie.

În general, smochinele au proprietăți antipiretice și antiinflamatorii, de aceea sunt recomandate pentru răceli și alte boli respiratorii. Sunt bogate în fibre și elimină senzația de foame pentru o lungă perioadă de timp. Conținutul caloric pentru 100 de grame de smochine este de 74 kcal.

Mai eficiente ca zeama de varză murată, smochinele ajută la starea de mahmureală, oprind simptomele sale neplăcute – greață, slăbiciune generală și dureri de cap. Acest lucru se datorează conținutului ridicat în cele trei elemente importante pentru organismul nostru – potasiu, magneziu și calciu.

Datorită enzimei denumite ficin (latexul care curge când rupi o fructă sau o ramură), smochinele promovează resorbția cheagurilor de sânge și normalizează bătăile inimii.

Smochinele conțin o cantitate mică de micronutrienți, dar sunt deosebit de bogate în cupru și vitamina B6. Prin urmare, au multe beneficii potențiale pentru organism: îmbunătățește digestia și reduce constipația, ajută la controlul nivelului de grăsime și zahăr din sânge.

Alte proprietăți benefice ale smochinelor se referă la lupta împotriva bolilor cardiovasculare și întărirea sistemului imunitar.

În același timp, este util femeilor în timpul menstruației cu crampe dureroase, iar în timpul sarcinii saturează organismul cu potasiu și calciu. Pentru bărbați, principalul beneficiu este întărirea sistemului cardiovascular și reducerea riscului de infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

Există puține contraindicații privind consumul smochinelor și acestea sunt asociate în primul rând cu conținutul lor ridicat de zahăr. Smochinele proaspete nu sunt recomandate persoanelor cu diabet zaharat și celor care suferă de boli gastrointestinale acute. Același lucru este valabil și pentru smochinele uscate, deoarece procentul lor de zahăr este și mai mare.

Utilizarea smochinelor în medicină

Smochinele au fost folosite în medicină încă din cele mai vechi timpuri. Încă de atunci, oamenii au remarcat calitățile lor vindecătoare și le-au folosit pentru a trata durerile în gât, în combinație cu laptele fierbinte.

Datorită conținutului ridicat de vitamine și minerale, smochinele au un efect general de întărire asupra organismului. Un decoct din acestea ajută la reumatism, boli de piele, dureri datorate răcelii organelor genitale feminine sau la creșterea volumului ficatului.

De asemenea, sunt recomandate pentru astm bronșic, bronșită, insuficiență cardiacă și palpitații. Smochinele uscate sunt aproape la fel de utile ca și smochinele proaspete și se folosesc preponderent ca laxativ natural.

Utilizarea smochinelor în alimentație

Din smochinele proaspete se pot face gemuri, dulceață și compoturi. În preparatele combinate, smochinele se potrivesc bine cu alte fructe uscate, cu lămâi și nuci. În multe țări, din ele se prepară chiar și pâine sau diverse produse de panificație. În acest caz, pentru umplutură se poate amesteca cu fructe precum piersici, zmeură sau portocale.

În deserturi, se servește de obicei cu miere, nuci sau brânză de vaci. De asemenea, se servește lângă carne și brânzeturi, se poate adăuga în salate sau pot fi folosite pentru a umple carnea de miel, porc sau curcan. Salatele cu smochine pot fi dulci sau sărate, primele constau doar din fructe, în timp ce celelalte sunt preparate cu adaos de brânză, ciuperci sau fructe de mare.

Adepții alimentației bio adaugă deseori smochine la cereale sau musli, fac smoothie-uri sănătoase cu legume și ierburi. Smochinele uscate pot fi servite după ce au fost înmuiate în vin sau se pot face tincturi alcoolice pe baza acestora.

Uscarea smochinelor este o metodă excelentă de conservare: obiceiul este larg răspândit în sudul Italiei, unde clima caldă favorizează uscarea omogenă. Smochinele trebuie recoltate când sunt complet coapte și apoi uscate la soare cu ajutorul unor tratamente fizice sau chimice.

După recoltare, fructele coapte sunt supuse unui proces de albire efectuat cu vapori de sulf (care durează aproximativ 20 de minute). După aceea, smochinele sunt expuse la soare, selectându-le ulterior pe cele de calitate superioară și înlăturând fructele mai mici sau pătate. Este important să întoarceți zilnic smochinele puse la uscat: în acest fel, uscarea va fi mai omogenă.

Depozitarea smochinelor

Principala caracteristică a smochinelor proaspete este o aromă dulce plăcută. Dacă fructele emană un miros acrișor, înseamnă că în interior se desfășoară procese de fermentație sau de degradare. Suprafața lor trebuie să fie netedă, solidă și fără deteriorări. O smochină coaptă este moale, dar nu foarte moale, iar culoarea ei variază în funcție de soi (de la verde deschis la violet închis). Un produs necopt va fi ferm la atingere, în timp ce un produs supercopt va fi foarte moale.

Culoarea smochinelor uscate de calitate ar trebui să fie maro deschis sau bej. Un strat ușor de alb este permis pe suprafața lor, acest lucru nu este considerat un semn rău, ci indică un conținut ridicat de glucoză în fruct. Se simt ca un produs bun când sunt moi și nu prea dure sau uscate. Dacă există pete închise la culoare pe coaja lor, înseamnă că procesul de degradare a început.

Smochinele au un termen scurt de valabilitate – nu mai mult de 10 zile de când au fost culese, deci este mai bine să le utilizați imediat după cumpărare. Dacă este necesar, smochinele pot fi păstrate două sau trei zile în frigider la o temperatură de 2-4 °C, altfel își vor pierde gustul și toate proprietățile benefice. În acest caz, este mai bine să le puneți într-un recipient deschis, pentru a se evapora umiditatea. Perioada de valabilitate va crește dacă fructele sunt congelate.

Smochinele uscate se păstrează mai mult timp într-o cameră cu temperatură și umiditate redusă. Smochinele se păstrează cel mai bine în frigider, în compartimentul pentru fructe, învelite în hârtie sau așezate într-un recipient. Nu puteți folosi folie alimentară, deoarece smochinele își vor pierde rapid gustul și vor putrezi. În timpul depozitării, verificați să nu existe urme de mucegai.

Cum este mai bine să consumăm smochinele

Ideal pentru binele organismului, smochinele trebuie consumate în stare proaspătă. Nu trebuie decojite pentru că și coaja este comestibilă și conține substanțe benefice. Înainte de a le consuma, este recomandat să spălați fructele și să le îndepărtați codițele.

De asemenea, smochinele uscate trebuie spălate bine de mai multe ori, le puteți înmuia în apă pentru a le înmuia pe cele mai uscate. Datorită conținutului lor ridicat de zahăr, consumul smochinelor trebuie limitat. Ca orice alte alimente, indiferent cât de mult v-ar plăcea, consumate abuziv nu poate decât să vă facă rău.

Distribuie acest articol