Un șofer de camion din Italia ajuns în scaunul cu rotile a câștigat medalia de bronz la Campionatul național de dans sportiv

„Dansul și muzica vindecă întotdeauna”, este deviza lui Tudor Crișan, un român în vârstă de 52 de ani care zilele trecute a participat la Campionatul național de dans paralimpic din Italia unde a câștigat o binemeritată medalie de bronz.

Pe 2 februarie, la Foligno, în Umbria, a fost organizate campionatul național de dans paralimpic pentru persoanele cu dizabilități, eveniment în cadrul Campionatelor Absolute 2020 de dans sportiv. Concursul, desfășurat în Palatul Sportului PalaPaternesi, s-a bucurat de o largă audiență și a a dus multă bucurie atât în sufletul spectatorilor, cât mai ales în cel al participanților.

Tudor Crișan este un fost șofer român de camion, locuiește în Sorbolo Mezzani, provincia Parma și de câțiva ani are nevoie de ajutorul unui scaun cu rotile pentru a se deplasa. Asta nu l-a împiedicat însă pe Tudor să se înscrie la o școală de dans și să participe zilele trecute la primul lui concurs unde a și câștigat medalia de bronz.

Tudor Crișan în concurs. Sursa foto: pagina Facebook „Il potere della Danza oltre la Disabilità”

„Am acceptat să fac parte din acest grup de dans nou format la Parma din curiozitate și din dorința de a face mișcare, îmbinând utilul cu plăcutul. După numai o lună și ceva de antrenamente s-a ivit ocazia de a participa la campionatele naționale absolute de dans sportiv de la Foligno, din 2 februarie, unde echipa noastră a câștigat 3 medalii: una de bronz, a mea, și două de argint.”

Tudor Crișan în centrul imaginii alături de colegii participanți la concursul de la Foligno. Sursa foto: pagina Facebook „Il potere della Danza oltre la Disabilità”

Tudor Crișan are 52 de ani. A venit în Italia cu 16 ani în urmă și s-a angajat ca șofer pe camioane de mare tonaj. Începea o viață nouă, privea cu încredere spre viitor până când în 2016, în luna februarie, a început să se simtă rău și a fost dus de urgență la „Ospedalle Maggiore” din Parma cu diagnosticul la internare de meningoencefalită. După analizele medicale care au urmat s-a dovedit că diagnosticul era greșit.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Tudor a intrat în comă pentru patru zile, apoi părea că și-a revenit, dar după alte câteva zile i s-a descoperit stafilococul auriu MRSA care i-a provocat infecții la plămâni, inimă, rinichi și măduvă, iar din cauza compresiunii asupra măduvei spinării a paralizat.

Au urmat 4 ani de suferință și fizioterapie, ne-a mărturisit Tudor. Și-a recăpătat între timp o parte din funcțiile motorii și acum reușește chiar să facă puțini pași cu ajutorul unui aparat, dar nimic mai mult.

Bărbatul român este singur, el a divorțat de mulți ani de fosta lui soție, dar viața îi este plină de lucruri bune și frumoase, are două fete mari, un serviciu la firma unde în trecut a lucrat ca șofer și mai nou, în viața sa a intrat el, dansul! „Am reluat lucrul la firma unde am lucrat ca șofer, am un program part-time cu contract indeterminat, nu mă plâng. Conduc și mașina cu modificările necesare, iar în casă am o persoană care mă ajută la menaj. Lucrez la birou, acum mă ocup de evidența reparațiilor, revizii, acte pentru autocamioane. Deci încerc să-mi continui viața.”

O viață pe care Tudor Crișan știe să o prețuiască și mai ales, știe s-o trăiască! Am închis conversația cu el mai optimiști datorită stării sufletești pozitive pe care o transmite un astfel de om. Nu înainte să ne destăinue că:

- Continuarea după publicitate -

„În data de 23 februarie avem o acțiune de promovare, dacă sunt doritori printre persoanele cu dizabilități îi așteptăm cu drag să se alăture grupului nostru. Face bine la trup și la spirit. Nu uitați, dansul și muzica vindecă întotdeauna!”

@rotalianul