Șofer român amendat în Italia cu 500 de euro, circula cu mașina înmatriculată în România

Un cetățean român care conducea o dubiță cu plăcuțe de înmatriculare românești a fost amendat cu 500 de euro duminică, 11 octombrie, la Bollate, lângă Milano, pentru că în ciuda faptului că locuia în Italia de mai bine de un an mașina era înmatriculată în România.

Polițiștii din Bollate au efectuat ieri mai multe controale în trafic și printre șoferii sancționați se numără și un român care a fost sancționat pentru încălcarea articolului 132 din Codul rutier italian. Cetățeanul român conducea o dubiță cu numere de înmatriculare românești, în ciuda faptului că locuia în Italia de mai bine de un an. A fost sancționat cu 500 de euro amendă, pe care i-a plătit pe loc.

Începând cu luna ianuarie a anului 2019, cei care au rezidenţa în Italia pentru o perioadă mai mare de 60 de zile au interdicție de a mai circula cu vehicule înmatriculate în străinătate.

Cei care încalcă această prevedere riscă:

  • amendă până la un maxim de 2.848 Euro;
  • sechestrarea vehiculului;
  • obligația de a reînmatricula vehiculul în Italia în termen de 180 de zile sau – la alegerea persoanei interesate – conducerea mijlocului în afara graniței și radierea acestuia; în caz de nerespectare a acestei obligații, vehiculul este confiscat definitiv.

Această prevedere se aplică pentru toți conducătorii vehiculelor care se află la volan în momentul controlului, adică nu trebuie să fie vorba de proprietarul vehiculului sau titularul altor drepturi juridice asupra vehiculului, sancţiunile aplicându-se și șoferilor ocazionali.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Sunt exceptate următoarele situații:

  • persoana rezidentă în Italia pentru o perioadă mai mare de 60 de zile care utilizează vehiculul în baza unui contract de leasing sau de închiriere fără șofer, prin care proprietarul sau locatorul este o societate constituită într-un alt stat din UE și fără sediu secundar sau sediu efectiv în Italia;
  • persoana rezidentă în Italia pentru o perioadă mai mare de 60 de zile care utilizează în comodat un vehicul pus la dispoziție de o societate constituită într-un alt stat UE și care are legături cu această societate (contract de muncă sau de colaborare).