Șofer român de TIR lăsat fără permis de conducere în Italia, circula cu magnetul pe tahograf

Agenții de la Polizia Stradale din orașul italian Taranto, situat în regiunea Puglia, au reținut permisul de conducere al unui șofer român care a fost surprins conducând un TIR în timp ce avea un magnet pe tahograf, dispozitivul care înregistrează timpii de circulație ai autovehiculului.

Aceasta este o practică ilegală, foarte des întâlnită printre șoferii mijloacelor de transport pentru mărfuri, care are ca scop evitarea amenzilor pentru nerespectarea timpului de odihnă și de condus prevăzut de lege.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Polizia di Stato miercuri, 9 iunie 2021, polițiștii rutieri din Taranto au emis, de la începutul acestei luni, peste 40 de amenzi pentru șoferii de TIR care nu au respectat prevederile legale.

Printre aceștia se afla și șoferul unui TIR înmatriculat în România, care nu a respectat normele cu privire la timpul de condus, modificând datele înregistrate de tahograf.

„Șoferul, pentru a scăpa de controlul polițiștilor, a aplicat un magnet puternic pe senzorul tahografului în așa fel încât să manipuleze înregistrările și să facă să pară că vehiculul era oprit chiar și atunci când acesta circula”, scriu polițiștii italieni în comunicat.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Magnetul folosit de șoferul român. Foto: Polizia di Stato

„Șoferul a fost amendat, în contextul încălcării Codului Rutier, pentru modificarea datelor înregistrate de tahograf și i-a fost reținut permisul de conducere în vederea suspendării”, se mai precizează în comunicat.