Șoferii care conduc în Italia mașini cu numere străine, obligați să le înscrie la REVE

Începând cu data de 21 martie 2022, toate vehiculele cu numere de înmatriculare străine care circulă pe teritoriul italian trebuie să fie înregistrate la REVE, Registrul Public al Vehiculelor Străine. Înscrierea la REVE se poate face la PRA („Pubblico Registro Automobilistico” – cu programare) sau la „Sportello Telematico dell’Automobilista” (STA), informează Corriere della Sera.

De la 1 februarie 2022, cetățenii rezidenți de mai mult de trei luni pe teritoriul Italiei sunt obligați să își înmatriculeze mașinile în această țară. Din 21 martie 2022, însă, este operațional REVE, Registrul Public al Vehiculelor Străine, unde trebuie să fie înregistrate toate vehiculele, motocicletele și remorcile înmatriculate în străinătate și care circulă în Italia.

Așadar, cetățenii rezidenți în Italia au la dispoziție 3 luni să își înmatriculeze vehiculele în Italia și să și le înscrie la REVE, Registrul Public al Vehiculelor Străine. După acest termen, dacă mașina păstrează numerele de înmatriculare străine, nu mai poate circula pe teritoriul italian. Pentru cei care nu respectă legea amenda variază de la 400 la 1.600 de euro și sechestrul pe vehicul.

Cetăţenii străini care nu au rezidența în Italia, dar se află pe teritoriul acestei țări din diferite motive, pot călători în Italia cu o mașină cu numere străine pentru o durată de maximum un an.

În sfârșit, cetățenii rezidenți în Italia, dar care nu sunt proprietarii vehiculelor (de exemplu cei care dețin un vehicul în leasing, închiriere sau contract de comodat etc.) trebuie să dețină la bordul vehiculului (pe lângă documentul de înmatriculare) contractul de leasing, închiriere, comodat, tradus în limba italiană. Amendă de la 250 la 1.000 de euro pentru cei care călătoresc fără un document care să ateste titlul și durata disponibilității vehiculului.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Excepția de la regula generală vizează lucrătorii subordonați sau lucrătorii independenți, care desfășoară o activitate pe teritoriul unui alt stat și care circulă cu vehicule proprii înmatriculate acolo (așa-numiții lucrători frontalieri).

Înmatricularea vehiculelor cu numere de înmatriculare străine la REVE (Registrul Public al Vehiculelor Străine)

Din 21 martie 2022, toate mașinile cu numere străine care circulă pe șoselele italiene trebuie să fie înscrise la REVE, Registrul Public al Vehiculelor Străine, ca urmare a modificărilor aduse Codului Rutier, prin Legea nr. 238 din 23 decembrie 2021.

Înscrierea la REVE se poate face la PRA („Pubblico Registro Automobilistico” – cu programare) sau la „Sportello Telematico dell’Automobilista” (STA).

Potrivit legii, sunt obligați să înscrie vehiculul la REVE:

Cetăţenii (italieni sau străini) rezidenți în Italia, care, din diverse motive, deţin vehicule pe numele unor persoane fizice sau juridice cu reşedinţa/sediul într-o ţară străină pentru o perioadă mai mare de 30 de zile/pe an (chiar pe perioade de timp fracționate). Cei care nu înregistrează vehiculul riscă și o amendă cuprinsă între 712 și 3.558 de euro, pe lângă sechestrul acestuia. Utilizarea trebuie dovedită printr-un document cu o anumită dată (ex. contract de închiriere, leasing, împrumut etc.) pe care trebuie să fie indicată și durata de utilizare. Obligația este suportată de cei care folosesc vehiculul.

Autovehiculele înmatriculate în străinătate, deținute de lucrătorii subordonați care își desfășoară activitatea într-o societate cu sediul într-un stat vecin/învecinat, cu Italia sau lucrători independenți care au sediul activității profesionale într-un stat vecin/învecinat (așa-numit „de frontieră”). Înmatricularea trebuie făcută în termen de 60 de zile de la data achiziționării dreptului de proprietate al vehiculului. Obligația este suportată de deținătorul vehiculului.

Nu sunt obligați să înmatriculeze vehiculul cu numere străine la REVE:

1) cetățeni cu reședința în municipiul Campione d’Italia (o exclavă a Italiei în cantonul Ticino din Elveția);
2) Personalul civil și militar angajat al administrațiilor publice care deservesc în străinătate;
3) Forțele armate și personalul de poliție care servește în străinătate la organizații internaționale sau baze militare;
4) Membrii de familie care locuiesc în străinătate ai personalului indicat la pct. 2 și 3;
5) Șoferii, cu domiciliul în Italia de peste șaizeci de zile, care conduc vehicule înmatriculate în Republica San Marino, în disponibilitatea unor companii cu sediul pe teritoriul San Marino și cu care șoferii sunt legați printr-un raport de muncă subordonat sau de colaborare continuă.

Șoferii sunt obligați să transmită la REVE următoarele operațiuni:

1) înmatricularea vehiculului;
2) anularea (obligatorie) ca urmare a încetării disponibilității, atât în caz de anticipare cât și la sfârșitul perioadei prevăzute;
3) schimbarea domiciliului/sediului social;
4) extinderea utilizării vehiculului.

Mai mult, trebuie transmise modificările ulterioare ale disponibilității vehiculului. Oricine transferă disponibilitatea vehiculului va fi obligat să solicite înregistrarea modificărilor.