Solstițiul de vară 2022. Marți, 21 iunie, este cea mai lungă zi din acest an

Solstiţiul de vară are loc la 21 iunie, cea mai lungă zi a anului, marcând începutul verii astronomice. În anul 2022 solstițiul de vară are loc în România la ora 12:13, iar în Italia la 11:13 (conform diferenței de fus orar).

Va fi cea mai luminoasă zi din an. Lumina naturală va dura de exemplu 15 ore si 7 minute la Napoli; 15 ore și 16 minute la Roma; 15 ore și 28 de minute la Florența; 15 ore și 33 de minute la Bologna; 15 ore și 42 de minute la Milano.

După momentul solstiţiului de vară, durata zilei iluminate de Soare începe să scadă, iar cea a nopţii să crească, timp de şase luni, până la 21 decembrie, când este momentul solstiţiului de iarnă. În emisfera sudică a Pământului, fenomenul se derulează în sens invers.

Între cele două solstiții intervin și momentele de echinocțiu („echi” înseamnă „egal”), cel de toamnă, respectiv de primăvară, când ziua este egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ.

Denumirea de solstiţiu („Soarele stă”) este dată de faptul că, la data respectivă, are loc schimbarea gradientului mişcării Soarelui în raport cu declinaţiile acestuia. Crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungeşte toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor „nopţi albe.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În astronomie, se numesc solstiții cele două momente din an când planul determinat de centrul Soarelui și de axa de rotație a Pământului este perpendicular pe planul orbitei Pământului. În cele două momente ale anului unghiul făcut de razele soarelui cu orizontul la amiază este cel mai mare (vara) sau cel mai mic (iarna) din an. Variația acestui unghi în cursul anului se explică prin aceea că axa de rotație a Pământului nu este perpendiculară pe orbita lui.