Soluții anti-șpagă propuse de medicii din România: legalizarea „micilor atenții”, flagrantul, camere video, sponsorizări

Directorii spitalelor publice din Sibiu şi foştii şefi ai acestora, actuali manageri la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi la Casa Judeţeană de Asigurări (CJAS), afirmă că încă se ia şpagă şi după majorarea salariilor din sistem şi propun ministrului Sănătăţii o serie de soluţii pentru a stopa fenomenul „plicului” dat medicilor şi asistentelor.

Potrivit acestora, unele dintre cele mai bune soluţii ar fi organizarea unui flagrant, montarea de camere video, legalizarea micilor „atenţii” precum un buchet de flori şi o cutie de ciocolată sau acordarea de sponsorizări pentru pregătirea profesională a cadrelor medicale, dar şi participarea acestora la congrese şi cursuri.

Directorul celui mai mare spital public din judeţul Sibiu, Cornel Benchea, fost director de bancă, citat de Agerpres, propune pacienţilor care se simt condiţionaţi de medici de plata unor sume de bani, să apeleze la cei care pot să organizeze un flagrant.

„Dacă s-ar da nişte exemple, cu nişte flagrante făcute de profesionişti, în care să se vadă clar şi să se dovedească şi să fie nişte sancţionări serioase, atunci lucrurile cred că s-ar mai linişti, pentru că este anormal să presupui că un medic, care acum are un salariu destul de serios, ar condiţiona un act medical de o plată informală, e anormal să presupui asta după ce salarii sunt. (…) Unde se condiţionează ar trebui organizate flagrante şi să nu ai niciun fel de milă unde se condiţionează. Când vezi un buchet de flori este altceva, dar, în momentul în care discuţi de sume, este jenant”, a declarat, pentru AGERPRES, Cornel Benchea.

Acesta a spus că a avut cazuri în care pacienţii s-au plâns la el că medici din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă le-ar fi pretins şpagă. Însă plângerile au venit după luni de zile şi fără dovezi care să probeze cele afirmate.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„În momentul în care au venit nişte pacienţi care au spus că, acum nu ştiu câte luni sau anul trecut, mi s-a cerut, m-au întrebat ‘ce măsură luaţi, domnule director?’. Păi ce măsură pot să iau eu acum, când vii şi îmi spui că acum trei luni de zile, că mi-a cerut doctorul x. Este absolut nerelevant, pentru că atunci trebuia făcut. Din punctul meu de vedere, ar trebui să faci următorul lucru: să zici da, domnule, niciun fel de problemă, nu am bani la mine, mă duc acasă să-i aduc, du-te şi anunţă unde trebuie, să îţi dea bani marcaţi, să vină să facă tot ce trebuie”, a explicat Cornel Benchea.

Directorul celui mai mare spital public din Sibiu a propus şi alte două soluţii care să ajute la eradicarea unor astfel de practici din spitalul său. În primul rând, medicii să îşi comunice la DSP programul de lucru şi de la stat şi de la privat, ca să nu mai poată figura în ambele locuri în acelaşi timp. A doua propunere a directorului Benchea este ca să se fixeze sarcini şi pretenţii mai mari pentru personalul medical care are lefurile majorate.