Sorin Grindeanu, va fi noul prim ministru al României, desemnat de către președintele Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a semnat astăzi, 30 decembrie, 2016, decretul de desemnare a lui Sorin Grindeanu pentru funcția de premier. Grindeanu are la dispoziție 10 zile pentru a-și forma echipa guvernamentală și pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern.

Când va fi investit noul premier?

Cel mai sigur, în ajunul Bobotezei.

Care sunt următori pași de făcut în Parlament?

Liderul PSD Liviu Dragnea a anunțat astăzi calendarul stabilit de PSD și ALDE, pentru învestirea noului Guvern, condus de Sorin Grindeanu. Astfel, potrivit lui Dragnea, marți, cele două partide vor avea Comitetul Executiv Național și Biroul Politic, în care se va aproba lista Cabinetului de miniștri. La ora 15.00, va avea loc o întâlnire cu grupurile reunite la Cameră și Senat. Miercurea viitoare, între orele 8.00 și 14.00, vor avea loc audieri în comisiile de specialitate și votul de investitură în plenul comun al celor două Camere.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Liviu Dragnea spune că PSD și ALDE doresc ca miercuri, la  ora 19.00, să aibă  la Palatul Cotroceni ceremonia de depunere a jurământului.

Președintele interimar PNL Raluca Trucan a scris, într-un mesaj pe Facebook, că ”prin lista guvernului se va vedea autonomia și buna-credință a prim-ministrului desemnat”, arătând că așteaptă cu interes echipa lui Sorin Grindeanu.

Prin lista guvernului vom vedea autonomia și buna-credință a prim-ministrului desemnat. Așteptăm cu maxim interes lista guvernului, sperăm să avem ca miniștri oameni cu o activitate cunoscută și feriți de suspiciuni. Principala responsabilitate a PSD este să vină cu o echipă care să guverneze în interes public și nu în interesul personal al lui Liviu Dragnea.”

USR va vota împotriva învestirii guvernului PSD, deoarece consideră că Executivul va fi condus tot de Liviu Dragnea, a anunțat Nicușor Dan pe pagina sa oficială de Facebook.
„USR va vota împotriva învestirii guvernului PSD chiar dacă acesta este condus de Sorin Grindeanu. Respectăm votul alegătorilor, dar nu credem că PSD s-a schimbat și vedem acest lucru în fiecare zi în Parlament. Guvernul va fi condus tot de Liviu Dragnea dar de la sediul partidului, din Kiseleff”, a scris Nicușor Dan pe Facebook.

Traian Băsescu a reacționat, vineri, după desemnarea lui Sorin Grindeanu pentru funcția de premier de către președintețe țării, și l-a criticat pe Klaus Iohannis pentru maniera în care a făcut anunțul.
Greşit, domnule Preşedinte!”

Anunţarea desemnării primului – ministru nu se poate face printr-un simplu comunicat.
Dacă tot aţi decis să faceţi o desemnare, fie ea şi nepotrivită, din respect pentru români, dar şi din respect pentru relaţia instituţională, era obligatoriu să faceţi acest anunţ extrem de important pentru România într-o declaraţie făcută de dumneavoastră personal de la Palatul Cotroceni.
Că la această declaraţie ar fi fost bine să fie alături de dumneavoastră şi desemnatul, este altă socoteală”, a scris Traian Băsescu pe pagina sa de Facebook.

Grindeanu, despre cum a aflat că e premier desemnat.

Aceasta a povestit, vineri, că a primit un SMS de la președintele Klaus Iohannis, cu mesajul: ”Succes! Klaus Iohannis”, înainte de anunțul oficial de la Palatul Cotroceni, dar a crezut că e o glumă a unui coleg, și l-a sunat pe Liviu Dragnea să verifice dacă numărul de telefon de la care a primit mesajul este al șefului statului.

Sorin Grindeanu a spus că a primit un SMS cu un mesaj de felicitare, dar nu avea numărul salvat în agendă. ”L-am sunat pe președintele partidului, Liviu Dragnea pentru că, neavând numărul președintelui, te poți aștepta la orice, și am vrut să verific numărul președintelui”, a spus premierul desemnat.

Distribuie acest articol