Soția protestatarului mort după mitingul din 10 august: „A mers la București pentru copiii noștri, să nu mai fie nevoiți să plece din țară”

Soția lui Ilie Gâzea, protestatarul în vârstă de 62 de ani, mort în urma mitingului de la 10 august din București, a declarat pentru Realitatea TV: „A mers la protest să ceară libertate pentru copiii noştri, să fie liberi în ţară, să nu mai fie nevoiți să plece peste hotare”.

Ilie Gâzea era din județul Teleorman și a participat pe data de 10 august la protestul anti-guvernamental din Piața Victoriei, unde a avut o hemoragie puternică după atacul cu gaze lacrimogene al Jandarmeriei. Bărbatul a decedat nouă zile mai târziu la Spitalul Județean de Urgență Alexandria. Fusese internat de urgență pe data de 15 august, cu o hemoragie digestivă superioară, și a făcut stop cardio-respirator patru zile mai târziu.

Ilie Gâzea, protestatarul mort la 9 zile după ce a inhalat gaze lacrimogene la mitingul din 10 august din Piața Victoriei, București. Foto: Andreea Balaurea

„A plecat cu gândul să ceară libertate pentru copiii noştri, să fie liberi în ţară, să nu mai plece peste hotare, să stea lângă părinţii lor. Dar nu s-a putut. A fost liniştit, a demonstrat paşnic. Când a venit acasă, mi-a spus că a fost gazat şi că i-a venit sânge pe nas, pe gură, a fost dus la o ambulanţă. Ce i-a făcut acolo nu înţeleg”, a declarat soţia bărbatului mort pentru sursa citată.

Femeia explică jurnaliștilor de la Realitatea TV că a observat faptul că ceva nu era în regulă cu soţul ei după protest:

„După aia a venit acasă. Eu l-am văzut palid. Cine ştie ce s-a întâmplat cu corpul lui, el având puţin o anemie şi probleme cu inima. Era stabil. La patru zile, s-a întâmplat ce s-a întâmplat. S-a produs o hemoragie internă şi a trebuit să îl aducem la spital în noaptea de Sfântă Mărie. L-am internat.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„L-am şi întrebat când a plecat de acasă. I-am spus: Ilie, poţi să te duci, te simţi în stare? Mi-a spus că se duce: Ce o să ne facă acolo? Protestăm să fim liberi, nu să îşi bată toţi joc de noi. Şi asta a fost”, a mai spus femeia.

Fiica lui Ilie Gâzea susține că tatăl său nu mai avusese niciodată hemoragii.

Ilie Gâzea, protestatarul mort la 9 zile după ce a inhalat gaze lacrimogene la mitingul din 10 august din Piața Victoriei, București. Foto: Andreea Balaurea

Precizările DSU în cazul lui Ilie Gâzea. Bărbatul a primit ajutor medical în 10 august în Piața Victoriei

Departamentul pentru Situații de Urgență a făcut mai multe precizări în cazul lui Ilie Gâzea, bărbatul de 62 de ani, din Turnu Măgurele, care a murit după ce ar fi inhalat gaze lacrimogene la protestul din 10 august, din Piața Victoriei. DSU confirmă că bărbatul a primit ajutor medical la data respectivă, în timpul manifestației, după ce s-a prezentat la un echipaj SMURD cu sângerare nazală. Potrivit DSU, bărbatul a refuzat pe semnătură transportul la spital.

La Parchetul Militar au fost depuse sute de plângeri pentru intervenţia în forţă a jandarmilor pe 10 august, la mitingul din Piaţa Victoriei.