Un spaniol îndrăgostit de România: „M-am îmbogățit spiritual după ce am cunoscut această țară”

Augustin Montero Martinez este un cetățean spaniol din Barcelona care a venit pentru prima dată în România în urmă cu 15 ani și spune că, de atunci, inima lui bate românește. A îmbrățișat credința ortodoxă, s-a căsătorit cu o româncă, a învățat limba română, istoria și tradițiile poporului nostru. Povestea spaniolului este redată într-un frumos reportaj realizat de Trinitas TV.

„În 2004 am mers în România pentru trei săptă­mâni. Prima zonă pe care am vizitat-o a fost Maramureșul. Am rămas absolut impresionat. Mi-a plăcut în primul rând frumusețea peisajelor, acolo am văzut pentru prima dată o biserică de lemn și tot atunci am văzut câțiva oameni îmbrăcați în portul tradițional din zona Săpânța. Mi-a plăcut foarte mult în România așa că după ce m-am întors în Spania am decis că trebuie să învăț și să aflu cât mai multe lucruri despre România. Când am fost pentru prima dată nu știam niciun cuvânt în limba română”, mărturisește bărbatul spaniol.

Foto: Profilul Facebook, Agustin Montero, un spaniol indragostit de Romania

„Nu prea știam multe despre țara asta, știam despre Vlad Țepeș, despre Nadia Comăneci, am mai auzit ceva despre Ceaușescu, dar practic pentru mine România era o țară necunoscută”, mai adaugă Augustin Montero.

Cu timpul, a descoperit istoria, cultura, tradițiile, bucătăria românească și nu în ultimul rând credința ortodoxă. La biserică a cunoscut-o pe Mariana, o româncă din Bistrița Năsăud, cea care i-a devenit mai târziu soție.

Augustin, la nunta cu Mariana Bruj. Foto: Trinitas TV

„Am fost botezat și crescut în religia catolică, dar în septembrie 2014 am trecut la religia ortodoxă.”, spune Augustin care a petrecut foarte mult timp prin Bucovina. Chemarea spre ortodoxism a simțit-o tocmai la mănăstirile din nordul țării noastre, unde liniștea și pacea interioară pe care le-a avut, l-au convins că religia noastră este calea pe care trebuie să o urmeze în continuare, de-a lungul vieții sale.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

La Prundu Bârgăului, în județul Bistrița-Năsăud, cetățeanul spaniol spune că a fost primit cu brațele deschise de către rudele Marianei și de către localnici: „Oameni primitori, credincioși, harnici, oameni care se ajută între ei, care îți oferă totul fără a aștepta ceva în schimb, pentru mine ei reprezintă esența poporului român.”

Foto: Profilul Facebook, Agustin Montero, un spaniol indragostit de Romania

Ioana Bruj, soacra lui Augustin Montero spune că spaniolul cunoaște mai bine istoria poporului român decât ea și soțul său și se declară mândră de un ginere atât de educat și de inteligent: „Cunoaște România mai bine decât noi, care suntem născuți aici, cu istorie, cu tot. Noi am știut doar să lucrăm, să creștem copii, să mai facem câte-o cameră la casă, iar acum sunt prea multe și-am rămas singuri în toate”, spune Ioana Bruj.

Din dragoste pentru România și din dorința de a-i face cunoscute frumusețile și tradițiile în rândurile spaniolilor, Augustin a creat pagina Facebook în limba spaniolă,  „Descubre Romania”, unde postează imagini, articole, mărturii ale activităților sale în țara noastră, dar și ale altora pentru a promova plaiurile noastre mioritice. „Am și pagina personală, se numește „Augustin Montero, un spaniol îndrăgostit de România”, unde public despre mine personal ce vizitez, despre oamenii pe care îi întâlnesc aici, îndeosebi despre cei de la țară și activitățile lor.

„Mulți prieteni mi-au cerut sfatul când au decis să vină să viziteze România și le-am zis să mănânce românește, să intre la oameni în case, să le viziteze locuințele, să le înțeleagă obiceiurile și tradițiile, pentru că astfel se cunoaște o țară și un popor mult mai bine decât dacă îi vizitezi doar punctele turistice.”

Foto: Profilul Facebook, Agustin Montero, un spaniol indragostit de Romania

Despre românii plecați peste hotare spaniolul spune: „Orice român plecat în străinătate este un ambasador al țării sale, toți cei plecați ne pot învăța pe noi, străinii, multe despre România. Eu m-am îmbogățit ca om, cunoscând România.”

Urmăriți mai jos, reportajul realizat de Trinitas TV:

Spaniolul cu suflet de român

A venit pentru prima dată în România în urmă cu 14 ani și spune că, de atunci, inima lui bate românește. A îmbrățișat credința ortodoxă, s-a căsătorit cu o româncă, ne-a învățat limba, istoria și tradițiile. Povestea spaniolului Agustin Montero, într-un reportaj #Valoareafaptei

Gepostet von TRINITAS TV am Montag, 19. August 2019

Distribuie acest articol