Stare de urgență în cinci regiuni din Italia până la 31 decembrie 2022

Italia a declarat luni stare de urgenţă în cinci regiuni din nordul țării şi a anunţat deblocarea unui fond de 36,5 milioane de euro pentru a face faţă secetei care a lovit câmpia fluviului Po de câteva săptămâni. Fluviul Po reprezintă cel mai mare rezervor de apă din peninsulă, o mare parte a acesteia fiind folosită de agricultori.

Guvernul italian a aprobat astfel instituirea stării de urgenţă în Emilia Romagna, Friuli Veneţia Giulia, Lombardia, Veneto şi în Piemont până la 31 decembrie. Sunt așteptate fonduri de 10,9 milioane de euro pentru Emilia Romagna, 4,2 milioane pentru Friuli Venezia Giulia, 9 milioane pentru Lombardia, 7,6 milioane pentru Piemont și 4,8 milioane pentru Veneto, informează ANSA.

Starea de urgenţă are ca scop să acorde „mijloace şi competenţe extraordinare” pentru a asigura punerea în practică a intervenţiilor urgente necesare garantării siguranţei publice, reparării daunelor suportate de bunurile publice şi private şi condiţiilor normale de viaţă ale populaţiei.

Italia se confruntă cu un val de căldură neobişnuit, însoţit de lipsa precipitaţiilor, în special în câmpia agricolă a fluviului Po, lovită de cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani.

Potrivit Coldiretti, seceta ameninţă peste 30% din producţia agricolă naţională

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Lacurile Maggiore şi Garda au niveluri de apă sub normal pentru această perioadă a anului, în timp ce nivelul râului Tibru care curge prin Roma a scăzut şi el.

Alte adiministații locale au anunţat măsuri restrictive: Verona, un oraş de un sfert de milion de locuitori, a raţionalizat astfel utilizarea apei potabile, în timp ce Milano a decis să-şi închidă fântânile decorative.

De asemenea, din cauza crizei de apă producţia de energie hidroelectrică a scăzut semnificativ, în condiţiile în care instalaţiile hidroelectrice, situate în cea mai mare parte în masivele muntoase din nordul Italiei, produc aproape 20% din energia din această ţară.

Distribuie acest articol