Startup-ul italian Energy Dome, progrese cu prima stocare de energie pe bază de CO2 din lume

Furnizorul de metode de stocare a energiei din Milano, Energy Dome SpA, a anunțat recent lansarea cu succes a primei sale fabrici de baterii cu CO2 în Sardinia, Italia. Startup-ul italian deține prima tehnologie comercială de stocare a energiei de lungă durată de pe piață, care oferă o alternativă fiabilă la combustibilii fosili.

Odată cu finalizarea ultimei faze de reducere a riscurilor, la începutul lunii iunie, Energy Dome a declarat că bateria sa cu dioxid de carbon (CO2) va ajunge curând pe piață. „Tehnologia noastră revoluționară, bateria cu CO2, este acum disponibilă comercial pentru a face ca energia regenerabilă să fie livrabilă la scară globală”, a declarat CEO-ul Energy Dome, Claudio Spadacini.

Bateria cu CO2 va fi prima de acest gen și ar putea oferi o soluție la problema privind natura intermitentă a stocării de energie regenerabilă, cum ar fi cea eoliană și solară, potrivit Energy Dome. În timpul încărcării, bateria absoarbe energie din rețea și atrage CO2 într-un recipient de gaz atmosferic, numit cupolă.

Acesta este comprimat și adus din stare gazoasă într-o stare lichidă. Căldura generată din comprimarea CO2 este stocată în două sisteme de stocare a energiei termice (TES), în timp ce CO2-ul lichid este stocat în vase speciale, până la descărcare. În timp ce trimite puterea înapoi la rețea, căldura de la TES este utilizată pentru a evapora CO2-ul lichid, extinzând fluxul într-o turbină reîncălzită.

Potrivit startup-ului, bateriile cu CO2 ar putea costa jumătate din prețul bateriilor tradiționale de stocare a energiei, pe bază de litiu. În plus, noile baterii nu folosesc materiale rare, conform Energy Dome, și sunt compuse în principal din CO2, apă și oțel.

Energy Dome a lansat prima sa instalație de baterii cu CO2 de 2,5 MW în Sardinia, Italia, și se pregătește acum să pună în funcțiune o centrală separată, de 20 MW, până la sfârșitul anului 2023.

De asemenea, compania a încheiat mai multe acorduri comerciale, inclusiv unul cu Ansaldo Energia SpA, un furnizor de producție și echipamente pentru centrale electrice. Cu Ansaldo Energia, Energy Dome a declarat că se așteaptă să construiască proiecte de stocare de lungă durată în Italia, Germania, Africa și Orientul Mijlociu.

La sfârșitul lunii trecute, Energy Dome a închis un fond punte de 11 milioane de dolari cu CDP Venture Capital Sgr, cu sediul la Roma, precum și cu Barclays, care a făcut echipă și cu 360 Capital Partners SAS, Novum Capital Partners SAS și Third Derivative în noiembrie 2021, pe o sumă separată de 11 milioane USD reprezentând investiții în Energy Dome.

De la începutul operațiunilor comerciale lansate în februarie 2020, Energy Dome a declarat că a strâns până acum fonduri de 25 de milioane de dolari.

DISTRIBUIE
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol
Imagine articol