Startup-ul italian Energy Dome, progrese cu prima stocare de energie pe bază de CO2 din lume

Furnizorul de metode de stocare a energiei din Milano, Energy Dome SpA, a anunțat recent lansarea cu succes a primei sale fabrici de baterii cu CO2 în Sardinia, Italia. Startup-ul italian deține prima tehnologie comercială de stocare a energiei de lungă durată de pe piață, care oferă o alternativă fiabilă la combustibilii fosili.

Odată cu finalizarea ultimei faze de reducere a riscurilor, la începutul lunii iunie, Energy Dome a declarat că bateria sa cu dioxid de carbon (CO2) va ajunge curând pe piață. „Tehnologia noastră revoluționară, bateria cu CO2, este acum disponibilă comercial pentru a face ca energia regenerabilă să fie livrabilă la scară globală”, a declarat CEO-ul Energy Dome, Claudio Spadacini.

Bateria cu CO2 va fi prima de acest gen și ar putea oferi o soluție la problema privind natura intermitentă a stocării de energie regenerabilă, cum ar fi cea eoliană și solară, potrivit Energy Dome. În timpul încărcării, bateria absoarbe energie din rețea și atrage CO2 într-un recipient de gaz atmosferic, numit cupolă.

Acesta este comprimat și adus din stare gazoasă într-o stare lichidă. Căldura generată din comprimarea CO2 este stocată în două sisteme de stocare a energiei termice (TES), în timp ce CO2-ul lichid este stocat în vase speciale, până la descărcare. În timp ce trimite puterea înapoi la rețea, căldura de la TES este utilizată pentru a evapora CO2-ul lichid, extinzând fluxul într-o turbină reîncălzită.

Potrivit startup-ului, bateriile cu CO2 ar putea costa jumătate din prețul bateriilor tradiționale de stocare a energiei, pe bază de litiu. În plus, noile baterii nu folosesc materiale rare, conform Energy Dome, și sunt compuse în principal din CO2, apă și oțel.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Energy Dome a lansat prima sa instalație de baterii cu CO2 de 2,5 MW în Sardinia, Italia, și se pregătește acum să pună în funcțiune o centrală separată, de 20 MW, până la sfârșitul anului 2023.

De asemenea, compania a încheiat mai multe acorduri comerciale, inclusiv unul cu Ansaldo Energia SpA, un furnizor de producție și echipamente pentru centrale electrice. Cu Ansaldo Energia, Energy Dome a declarat că se așteaptă să construiască proiecte de stocare de lungă durată în Italia, Germania, Africa și Orientul Mijlociu.

La sfârșitul lunii trecute, Energy Dome a închis un fond punte de 11 milioane de dolari cu CDP Venture Capital Sgr, cu sediul la Roma, precum și cu Barclays, care a făcut echipă și cu 360 Capital Partners SAS, Novum Capital Partners SAS și Third Derivative în noiembrie 2021, pe o sumă separată de 11 milioane USD reprezentând investiții în Energy Dome.

De la începutul operațiunilor comerciale lansate în februarie 2020, Energy Dome a declarat că a strâns până acum fonduri de 25 de milioane de dolari.

Distribuie acest articol