Statul italian înșelat cu 460.000 de euro de 140 de români. Primeau Venitul de Cetățenie deși nu locuiau în Italia

Carabinierii din orașul italian Vicența, în colaborare cu colegii din Bassano del Grappa (Veneto), au denunțat recent, în stare de libertate, 140 de cetățeni români care primeau ajutor de la statul italian deși nu erau rezidenți în Italia și nu au lucrat niciodată în această țară.

În urmă cu numai o lună, alți 330 de cetățeni români au fost descoperiți în același context de agenții de la Poliția Municipală din Torino.

Potrivit agenției de presă din Italia ANSA, ancheta a început în vara anului trecut după ce, la oficiile poștale din Bassano del Grappa și din Rosà, ambele situate în provincia Vicența, s-au prezentat mai mulți cetățeni români pentru a primi subvenția de la statul italian sub forma Venitului de Cetățenie.

Funcționarii de la oficiile poștale au devenit suspicioși, însă, deoarece conaționalii noștri au prezentat doar cartea de identitate românească și codul fiscal italian pentru a primi ajutorul bănesc. Astfel, angajații poștali au decis să semnaleze cazurile la carabinieri.

Investigațiile efectuate de militarii italienii au scos la iveală faptul că toate cele 140 de persoane de cetățenie română au depus cererea pentru Venitul de Cetățenie specificând în formularul de auto-certificare că sunt rezidente la aceeași adresă.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Potrivit sursei citate, ar fi vorba de o adresă din Torino, dar care este doar „virtuală”, aceasta fiind creată de primăria orașului pentru persoanele care solicită azil.

Ulterioare investigații au arătat că niciunul dintre cei 140 de români nu au avut vreodată rezidența pe teritoriul italian și nu au lucrat în Italia.

Prejudiciul adus statului italian de aceștia se ridică la un total de 460.000 de euro, mai precizează agenția italiană de presă.

Toate cărțile de credit folosite pentru a primi subvențiile au fost blocate, iar cetățenii români au fost denunțați pentru fraudă în încercarea de a obține fonduri publice.

Aceștia riscă acum o pedeapsă cu închisoare între 2 și 7 ani, conform art. 640 bis din Codul Penal italian.

Distribuie acest articol