Statul la coadă – coșmarul românilor din străinătate întorși acasă în vacanță

Federația asociațiilor de români din Europa (FADERE ) îi cere ministrului de interne Carmen Dan să rezolve de urgență situația creată la ghișeele de eliberare a pașapoartelor, avertizând că, în caz contrar, va depune plângere penală pe numele acesteia, informează Cotidianul.ro.

Dacă doamna ministru nu va rezolva cu maximă urgență această problemă, FADERE va face plângere penală împotriva acesteia

„De la începutul lunii august în fața ghișeelor pentru eliberarea pașapoartelor s-au format cozi uriașe din cauza neadaptării acestor servicii la valul mare de români care vin din străinătate în vacanță și doresc să își schimbe și documentele.

Este inadmisibil ca după 10 ani să spui că încă eşti luat prin surprindere de românii care în luna august vin în număr mare în țară și doresc să își înnoiască documentele. Statul român încă nu s-a obișnuit cu ideea că 25% dintre cetățenii săi sunt plecați în afara țării.

Este revoltător ca un cetațean român care vrea să îşi petreacă două săptămâni de concediu împreună cu familia, să îşi piardă jumătate din timp pe la ghișee”, afirmă Federația într-un comunicat.

Situația aceasta poate fi dată ca exemplu pentru faptul că românii din străinătate nu se întorc acasă

„I-am văzut pe politicieni întrebându-se de multe ori, de ce românii din diaspora nu se întorc acasă. Situația de față poate fi un exemplu.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

După ce ai locuit câțiva ani într-o țară occidentală, îți vine greu să mai accepți bătaia de joc a statului față de cetățean”, a declarat Daniel Tecu președintele FADERE.

Răspunsul Ministerului Afacerilor Interne:

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) dă vina pe lipsa de personal pentru situația de la pașapoarte, după reclamația FADERE.

„Referitor la poziția FADERE – MAI îi asigură pe toți cei care își preschimbă pașapoartele în această perioadă că facem toate eforturile pentru ca acest proces de eliberare a documentelor să se facă într-un mod cât mai operativ.”

Soluția ministrului Carmen Dan la problema pașapoartelor:

Ministrul Afacerilor Interne a anunțat o inițativă privind extinderea valabilităţii paşaportului de la cinci la zece ani pentru persoanele cu vârste de peste 25 de ani, după ce Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE) a transmis că dacă nu va fi rezolvată problema cozilor la paşapoarte va depune plângere penală.

„Am depus o iniţiativă de modificare a legii. Dorim să extindem valabilitatea paşaportului de la cinci la zece ani”, a declarat Carmen Dan, ministru MAI.

Distribuie acest articol