Stela moare de cancer pe pământ italian în floarea vârstei și abandonată de familie

Stela Adriana Moldovan, românca în vârstă de 45 de ani, internată la spitalul Policlinico Umberto I din Roma cu grave probleme de sănătate, a murit. Și-a dat sufletul sâmbătă, 20 iulie, în durerile și suferințele provocate de un cancer care nu i-a mai lăsat nicio speranță, care i-a afectat mai multe organe interne și a secătuit-o de ultima picătură de viață.

Sărăcia ca un blestem pe sufletul unei femei bolnave și singure pe lume

Singură, bolnavă, uitată de familie și fără posibilități financiare, și-a trăit ultimele clipe ajutată doar de câteva prietene de suflet care i-au înțeles necazul. Acum, trupul ei rece, neînsuflețit, este în așteptarea locului de veci unde să-și găsească în sfârșit pacea și liniștea. Doar că problemele româncei noastre nu s-au sfârșit încă, sărăcia în care și-a dus ultimii ani ai vieți, precum și indiferența rudelor sale, o urmăresc și dincolo de moarte.

În urma ei nu a rămas nimic, anii lungi de boală i-au irosit și ultimii bănuți, iar acum, când a închis ochii pentru totdeauna, familia din România nu vrea să știe nimic de ea. „Nu ne interesează!” au declarat atunci când li s-a adus la cunoștință că fiica și sora lor nu mai este printre noi. O situație problematică pentru că Stela nu are nici copii și nici nu a fost căsătorită vreodată. Era singură în Italia, iar acum, după ce a îndurat ani de zile calvarul unei boli necruțătoare, zace la morga spitalului din Roma în așteptarea milei cuiva. O milă de care această femeie nu a avut parte nici în viață și nici acum, după moarte.

Stela, după prima operație la cap, uter și intestine. Foto: Petroneala Enășoaie

Românii din Italia sunt chemați în ajutor

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Despre cazul nefericitei noastre conaționale a aflat și Alina Cărăbuș, președinta asociației „Un mondo sereno”, care se ocupă și cu repatrierea românilor decedați pe teritoriul Italiei. A încercat să intre în legătură cu părinții și fratele femeii, dar din partea lor răspunsul categoric a fost că nu vor șă știe nimic de Stela, că poate fi înmormântată oriunde, pe ei nu îi interesează.

„Am luat legătura cu „Ufficio stranieri” care se ocupă cu asistența pentru cetățenii de naționalitate străină de la spitalul Policlinico din Roma, le-am explicat situația și în urma refuzului rudelor de a prelua corpul neînsuflețit, mi-au aprobat cererea făcută în numele asociației noastre de a-l lua și a-i oferi o înmormântare creștinească și un loc de veci aici, în Italia.”

Doar că toate costurile necesare se ridică la suma de circa 2.500 de euro, iar asociația nu are fondurile necesare. În acest scop, s-a inițiat pentru Stela o strângere de fonduri pe Facebook unde comunitatea românească este invitată să doneze. Mult, puțin, atât cât își permite fiecare, pentru ca această femeie, care nu a știut niciodată ce este mila, dragostea, afecțiunea, urgisită și chinuită de o boală cruntă, să-și poată odihni oasele în pace. Se poate dona aici.

„Vrem să îi facem o slujbă de înmormântare așa cum se cuvine și cum se obișnuiește la noi, să o înmormântăm cu un preot român și să o plângem într-o biserică ortodoxă românească. Probabil vom apela la părintele Gabriel de la Prima Porta, dar ne trebuie bani pentru locul de veci și toate celelalte cheltuieli”, ne-a mai mărturisit Alina Cărăbuș.

Una dintre ultimele fotografii cu Stela în viață. Foto: Petronela Enășoaie

Acum rămâne la mila noastră dacă Stela Adriana Moldovan va fi înmormântată creștinește sau aruncată într-o groapă oarecare, ca un câine, când locul la morgă va trebui eliberat. Un caz în care românii din Italia pot dovedi că sunt solidari cu amintirea și sufletul trecut în neființă al unei românce plecate departe de casă, ca și ei, în căutarea unui vieți mai bune.