Steluța Floriștean: trimit cântecele mele tuturor românilor din străinătate iar în fiecare cântec pun o picătură din sufletul meu

În ultimii ani, românii au fost obligați să părăsească lumea în care s-au născut și au crescut. În satele românești nu se mai întinde hora, nu se mai fac serbări câmpenești, românii sunt plecați departe. Au pus în valiza cu care au emigrat amintirile, nostalgia locului natal, dorurile pentru tot ce-i românesc, dragostea pentru cei dragi dar au îndesat bine printre toate astea și portul, dansul și cântecul popular românesc.

Pentru că trăim vremuri de restriște, cum ar spune bătrânii noștri, dar oriunde ne-am duce în lume, cântecul autentic, tradițiile, portul popular ne disting de ceilalți, ne dau o identitate, arată lumii că venim dintr-un loc frumos, că suntem un popor vesel și creativ, horele pe care le întindem pe meleaguri străine arată unitatea poporului nostru și bucuria de a fi împreună. De a ne bucura de cântec, joc și spirit românesc!

La Roma, în Italia, o poți întâlni pe Steluța Floriștean, interpretă consacrată de muzică populară românească ce își dedică timpul și vocea românilor din Peninsulă, le dăruiește clipe de neuitat, clipe de dor și nostalgie, creând o punte de legătură spirituală între sufletul zbuciumat al emigranților români și locurile lor natale, românii își amintesc și se bucură împreună cu Steluța de cântecul și dansul popular strămoșesc.

Steluța Floriștean, ești foarte cunoscută și îndrăgită de românii din Italia, îndeosebi de cei din comunitatea românească din Roma și împrejurimi. Ești invitată la multe activități culturale, le înveselești petrecerile la nunți și botezuri, le ștergi lacrimile dorurilor cu doinele și sârbele tale. Ce se ascunde în spatele artistului, cine este Steluța Floriștean femeia emigrată de mulți ani din țara natală? Ce te-a determinat să emigrezi și cum au fost începuturile pribegiei tale?

Sunt originară din Gura Humorului, zonă deosebit de frumoasă a Bucovinei de unde am plecat acum 15 ani în urmă. Cântam deja în România, la ansamblul „Cetina” al Casei de cultură din Gura Humorului, ca solist vocal dar dorința de a imprima un album de muzică populară autentică din Bucovina m-a determinat să vin aici, în Italia și să muncesc pentru a avea banii necesari.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Viața de emigrant am început-o ca oricare dintre noi, românii plecați departe de casă și de cei dragi. Lacrimi multe și nopți în care nu reușeam să dorm de dorul celor de acasă, dor ce îmi măcina sufletul continuu. Zile lungi de muncă de dimineață până în seară, făceam curățenie în două case ale italienilor și lucram ca baby-sitter. Așa a început totul.

După nopțile nedormite, după zilele cu muncă grea ai hotărât să și cânți aici, în Italia, să dăruiești românilor comoara sufletului tău: cântecul popular românesc. A avut loc, la un moment dat, prima apariție pe o scenă de pe care ai hotărât să nu mai cobori, ai hotărât că și aici, menirea ta este să mângâi sufletele ostenite ale concetățenilor tăi. Care sunt în schimb emoțiile tale când te găsești în fața lor, a celor care vin să te vadă și să te asculte cu drag?

Da, menirea nu îmi dădea pace și am început și aici să cânt, după aproape un an de când ajunsesem în Italia am cântat în primul meu spectacol la Roma, împreună cu Ionuț Dolănescu. A fost superb, un moment unic și de neuitat! Au trecut 14 ani de atunci și mi se pare că a fost ieri. Era primul meu contact cu publicul românesc la Roma iar emoțiile și trăirile care m-au năpădit atunci sunt greu de descris în cuvinte, aplauzele și căldura publicului mi-au dat curaj, încredere și m-au făcut să spun: „eu voi rămâne alături de voi dragii mei români și am să vă dăruiesc cântecul meu, aici, departe de casă și de cei dragi!”

Și așa a fost, asta am făcut, de atunci nu m-am mai oprit din cântat. Trăirile și emoțiile mele de fiecare dată când sunt printre românii plecați departe de țară și de casă sunt foarte puternice. Nu aș mai putea exista fără ele, nu cred că aș mai putea trăi altfel.

Ai hotărât să rămâi în Italia pentru că ai regăsit aici, printre români, aceleași satisfacții pe care le aveai ca artist și în România. Dar ce proiecte ai pentru viitorul tău, crezi că în străinătate poți avea condițiile de a duce mai departe cariera ta de mesager al tradițiilor și cântecului popular autentic românesc?

Sigur, munca susținută, seriozitatea, tenacitatea, îți dau posibilitatea de a te integra şi de a avea succes și în străinătate ca artist popular. Am muncit mult aici, pentru a obţine ceea ce mi-am dorit, iar proiecte de viitor mereu am, este gata al doilea album de muzică populară al meu și da, îmi doresc să îl lansez aici, în Italia.

Îmi doresc să am sănătate, să pot duce peste ani și să pot transmite cântecul popular generațiilor mai tinere, îmi doresc să alin și să mângâi sufletul omului, pentru că altă misiune, aici, pe pământ mai frumoasă ca aceasta, nu ar fi putut să îmi dea Dumnezeu. Mulțumesc Domnului pentru vocația și talentul meu!

Sunt foarte fericită și când văd că oamenii au încredere în mine ca om, nu doar ca artist și mă aleg să fac parte din organizațiile lor aici, la Roma. Sunt vicepreședinta asociației Europaeus, vicepreședinta Centrului cultural și spiritual român și bizantin și președinta departamentului de cultură a Federațiilor Organizațiilor Românești din Italia.

Un gând pentru românii de peste hotare?

Tuturor românilor din toate colțurile lumii le doresc sănătate, liniște și pace. Le trimit cântecele mele tuturor iar în fiecare cântec pun o picătură din sufletul meu.

Doamne ajută la toată lumea!

Distribuie acest articol