Pașapoartele din întreaga lume sunt disponibile în doar 4 culori. Iată care este semnificația acestora

Paşaportul, documentul de intrare în alte ţări, este disponibil într-o gamă restrânsă de culori şi de nuanţe.

În general, paşapoartele sunt doar roşii, verzi, albastre şi negre, cu anumite nuanțe derivate, potrivit vice-preşedintelui departamentului de marketing al companiei de consultanţă financiară Arton Capital, Hrant Boghossian, care conduce baza de date interactivă a paşapoartelor Passport Index.

Roșu

Hrant Boghossian, a declarat pentru The Telegraph că pașapoartele roșii ar putea face aluzie la un trecut comunist: Slovenia, China, Serbia, Letonia, România, Polonia, Georgia, toate au pașapoarte roșii. Și multe dintre ţările nordice au paşapoarte roşii, dat fiind faptul că roşul era o culoare populară în epoca vikingilor şi poate fi regăsită pe multe dintre steagurile naţionale. Paşapoartele din unele ţările din Uniunea Europeană au, de asemenea, o nuanţă de vișiniu. Chiar și țările interesate să adere la UE, Turcia, Macedonia și Albania, și-au schimbat culoarea pașaportului, în roșu. Comunitatea The Andean Community of Nations formată din Bolivia, Columbia, Ecuador și Peru, folosește de asemenea pașapoarte vișinii.

Albastru

Statele membre ale Comunităţii Caraibelor (CARICOM) toate au paşapoarte albastre, cel mai probabil datorită locaţiei lor geografice, în mijlocul oceanelor şi în largul coastelor, şi un bloc subregional de ţări sud-americane ( Argentina, Paraguay, Uruguay şi Venezuela), toate au paşapoarte albastre, pentru a-şi marca afilierea la Mercosur, o uniune vamală.

Pașapoartele SUA sunt în prezent albastre, dar abia din anul 1976, când au fost schimbate cele verzi, pentru a se potrivi cu nuanţa din steagul american.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Verde

Pentru unele ţări, alegerea culorii se referă la o religie predominantă.

Țările musulmane, incluzând Marocul, Pakistanul şi Arabia Saudită, au paşapoarte verzi, culoare având legătură cu Islamul: verdele este considerată culoarea preferată a Profetului Mohamed, care se spune că purta mantie şi turban în nuanţe de verde.

Verdele apare, de asemenea, pe drapelele naţionale ale Republicii Islamice Iran, Mauritaniei, Pakistanului şi Afganistanului. Multe naţiuni africane, Burkina Faso, Coasta de Fildeş, Niger, Nigeria, Senegal, etc. au, de asemenea, paşapoarte în nuanţe de verde, în mare parte datorită distincţiei lor în calitate de membri ai Comunităţii Economice a Statelor Vest-Africane (ECOWAS).

Negru

Paşapoartele negre sunt cele mai rare. Unele naţiuni africane au, de obicei, paşapoarte negre, Ciad, Republica Democrată Congo, Zambia, Botswana, Burundi, Gabon, Angola, Malawi, la fel ca ţările în care negrul joacă un rol proeminent: paşaportul Noii Zeelande este negru, de exemplu, dată fiind conexiunea cu negru – culoare naţională.

Pe lângă cele patru culori de bază pentru paşapoarte, există şi excepţii, cum ar fi cazul paşapoartelor temporare din Canada care sunt albe.