Știrea falsă despre români care circulă în aceste ore pe Facebook: „Vă urmăresc până acasă pentru a comite furturi”

O știre falsă despre o presupusă bandă de români din Italia care oferă brelocuri de chei în interiorul cărora s-ar afla micro-cipuri menite să urmărească mișcările posesorilor circulă în aceste ore pe Facebook și pe WhatsApp și a devenit practic virală, fiind distribuită de multe persoane.

Potrivit ziarului Calabria 7, falsa știre este distribuită în general de cetățeni italieni sub forma unu comunicat al asociației ASCOM, dar în unele postări publicate pe Facebook în ultimele ore apare și fără a fi menționată asociația respectivă, așa cum se poate vedea în rezultatele acestei căutări. Mai mult, nu este prima dată când apare această știre falsă, care a fost distribuită în egală măsură și în urmă cu 3 ani și a fost dezmințită atunci de un comunicat al asociației menționate mai sus. Știrea a fost infirmată și de alte site-uri italiene la acea vreme, cum ar fi cel specializat în astfel de „glume”, bufale.net.

Iată care este mesajul distribuit, tradus în limba română.

„Comunicat ASCOM
ATENȚIE,
ÎN ACESTE ZILE SUNT DISTRIBUITE BRELOCURI PENTRU CHEI DE AGĂȚAT ÎN AUTOTURISMUL VOSTRU; PERSOANELE VI LE OFERĂ GRATIS ÎN INTERIORUL PARCĂRILOR SAU PE LA BENZINĂRII. NU LE ACCEPTAȚI… ELE CONȚIN UN MICRO-CIP ÎN INTERIOR. ACEȘTI DELINCVENȚI VĂ URMĂRESC APOI PÂNĂ ACASĂ ȘI IAU CUNOȘTINȚĂ DE MIȘCĂRILE VOASTRE PENTRU A EFECTUA EFRACȚII ȘI FURTURI.
CONFORM POLIȚIEI ESTE VORBA DESPRE O BANDĂ DE ROMÂNI. DISTRIBUIȚI, PENTRU SIGURANȚA VOASTRĂ, DAR ȘI A RUDELOR VOASTRE.
Distribuiți. (sursa: Comisariatul de Poliție)”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Din fericire, mulți utilizatori se informează înainte de a da crezare celor scrise în text și înainte de a distribui, iar unii chiar îi avertizează pe cei ce distribuie că știrea nu este adevărată.

„E o știre falsă care circulă din 2012 cu aceleași cuvinte. Puteți să fiți mai atenți și să evitați să creați alarme în mod inutil? Mulțumesc”, scrie Elisa Panici într-un comentariu la o astfel de postare.

„Măcar informați-vă mai întâi”, le reproșează și Francesco Sartoretto celor care distribuie acel text.

„E o știre falsă. Băieți, mi-au trebuit literalmente 10 secunde pentru a verifica informația, același timp necesar pentru a distribui știrile astea false…”, scrie și Sergio Calvaruso.