Badantele din Italia care înlocuiesc pe timp determinat o altă îngrijitoare, sugestii

Un text de Petra Iosub:

În urma semnalelor primite de la mai multe membre ale grupului pe care îl administrez, aș dori să vă ofer câteva sugestii pentru acele îngrijitoare care, din diferite motive, înlocuiesc o „badantă” pe timp determinat.

A înlocui persoana care îngrijește sau/și asistă un bătrân sau o persoană invalidă, presupune mai multe aspecte de care vă sugerez să țineți cont:

  • Înlocuitoarea („sostituta”) nu este o lucrătoare cu nimic inferioară față de titulara postului, deci încercați să vă negociați drepturile la valoarea voastră, conform contractului național de muncă și nu la valoarea titularei, care, de multe ori acceptă să muncească pe un salariu inferior celui prevăzut de CCNL.
  • Când vi se propune să înlocuiți o „badantă”, informați-vă mai întâi asupra patologiei asistatului, dacă este autosuficient sau nu, informați-vă de numărul de persoane pentru care va trebui să prestați servicii. Se știe că de multe ori, în casă cu asistatul mai locuiesc și alti familiari pentru care „badanta”, uneori va trebui să gătească, să spele sau să calce rufe (unele dintre aceste activități fiind considerate servicii extra).
  • Cereți informații titularei despre ceea ce presupune munca ei în acel post (sarcini, orar, activități extra).
  • Cereți să fiți puse în contact direct cu angajatorul (persoana care se ocupă de gestionarea asistatului familiar sau administrator de „sostegno”).
  • Când acest lucru este posibil, puteți începe negocierea cu el în ceea ce privește perioada pentru care înlocuiți titulara, plecând de la prevederile contractului național de muncă domestică (CCNL).
  • Dacă titulara a muncit pe un salariu inferior celui prevăzut de lege, amintiți-vă că voi nu sunteți obligate să faceți același lucru, nu vă raportați niciodată la ceea ce a acceptat titulara postului.
  • Dacă postul presupune lucru de noapte sau muncă în zilele festive, cereți ca acestea să vi se plătească conform legii.
  • Cereți să vi se respecte orarul de muncă și orele libere săptămânale, de asemenea,  adăugați la salariul lunar procentul care vi se cuvine din zilele de concediu de odihnă (2,17 zile/lună), tratamentul de fine de raport (TFR) și „tredicesima” (al treisprezecelea salariu).
  • Negociați-vă drepturile direct cu angajatorul (plecând de la prevederile legale) și nu cu „badanta” titulară și numai după ce ați ajuns la un consens puteți începe munca!
  • O categorie de îngrijitoare ce caută înlocuitoare, este aceea a „furbelor” (șmechere), necinstite, fără bun simț, care cred că dacă reușesc să păcălească un semen au făcut afacerea vieții lor.
  • Nu lăsați pe nimeni să decidă în locul vostru, nu începeți munca până când nu ați clarificat toate aspectele cu angajatorul, pentru că el vă plătește, nu titulara!
Distribuie acest articol