Sute de migranți au fugit din carantină în Sicilia. Primarii italieni se declară depășiți de situație

Zeci de migranţi au încălcat carantina impusă în Sicilia, numai la o zi după ce alţi aproape 200 au fugit dintr-un centru de primire, într-un moment în care Italia pregătea o navă pentru a-i întâmpina pe cei care soseau, relatează AFP citată de Agerpres.

Sute de migranţi continuă să vină zilnic în sudul Italiei, în special din insulele Lampedusa şi Sicilia. Exasperaţi, primarii din regiune au declarat că nu pot asigura în acest condiţii respectarea măsurilor de restricţie impuse din cauza noului coronavirus.

Zeci de migranţi s-au strecurat luni dintr-un cort păzit de o unitate de protecţie civilă în Porto Empedocle, pe coasta de vest a Siciliei, unde au fost trimişi să stea 14 zile în carantină după ce au ajuns în Italia.

Peste 500 de migranţi se aflau în cort, instalat pentru a găzdui aproximativ 100 de persoane, au relatat mass-media locale.

Ministerul de Interne italian a declarat într-un comunicat că cei mai mulţi au fost găsiţi şi că niciunul dintre cei care au fost testaţi nu era purtător de SARS-CoV-2.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ministrul de externe italian, Luigi Di Maio, atenţionează într-o postare pe Facebook că este de „neconceput” ca cineva să încalce măsura de carantină:

„Migranţi sau nu, dacă ar fi fost italieni, aş fi spus acelaşi lucru. Este o problemă de sănătate publică aici. Virusul nu a dispărut”, şi-a exprimat ministrul indignarea.

Di Maio a declarat că poliţia a găsit deja 125 din cei 184 de migranţi care au fugit duminică dintr-un centru din Caltanissetta, în centrul Siciliei.

La rândul său,  Luciana Lamorgese de la ministerul de Interne, s-a întâlnit luni cu preşedintele Tunisiei, Kais Said, la Cartagena, căruia i-a transmis „puternice preocupări italiene” privind afluxul recent de migranţi provenind din Tunisia, conform unui comunicat.

Economia fragilă a Tunisiei a fost sever afectată de închiderea frontierelor din cauza pandemiei de COVID-19.

Până în 24 iulie, dintre cei 11.191 de migranţi care au sosit în Italia peste 5.200 au venit din Tunisia şi aproape 4.000 sunt cetăţeni tunisieni, indică Ministerul de Interne italian într-un comunicat.

@rotalianul