Tânăr mort în UK într-un accident provocat de un român, familia victimei îi cere judecătorului să nu-l trimită la închisoare

Aflat la volan, Bodgan Purdea, un șofer român în vârstă de 37 de ani, după ce a tras o dușcă dintr-o sticlă de vin, a făcut o manevră greșită cu propria mașină astfel încât motocicleta condusă de un tânăr marinar de 23 de ani, Artem Bondarenko, s-a izbit de autoturismul conaționalului nostru.

În urma accidentului petrecut în august 2020 în orașul englez Carshalton din suburbia londoneză Sutton, motociclistul a decedat la puțin timp după ce a ajuns la spital, potrivit MyLondon.

După ce rezultatul etilotestului efectuat de poliția rutieră la fața locului a ieșit negativ, românul a fost arestat și acuzat că a provocat moartea unei persoane prin conducere neglijentă.

Purdea a pledat vinovat și a fost la un pas de a ajunge la închisoare pentru fapta sa, dacă însuși familia victimei nu l-ar fi rugat pe judecător să-l scutească de încarcerare.

Românul a fost condamnat astfel de către Tribunalul din Croydon (oraș din sudul Londrei) în cursul zilei de luni, 12 decembrie, la doi ani cu suspendare.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Purdea, rezident în Croydon, a făcut o întoarcere neașteptată cu duba sa albastră, marca Volkswagen, determinându-l pe Bondarenko să se izbească în ușa laterală a mașinii și apoi să fie „catapultat” de pe motocicletă pe șosea.

Marinarul „bun și muncitor”, cum este caracterizat de prieteni, a suferit răni grave la piept și a fost transportat de urgență la Spitalul St George din Tooting.

Artem Bondarenko, tânărul mort în accident. Foto: MyLondon.news.

Din nefericire, starea lui s-a înrăutățit în timpul transportului și a murit în urma unui stop cardiac la ora 12:56 pe 6 august 2020, cu puțin timp înainte ca părinții săi să ajungă la spitalul unde a fost adus în stare critică.

Imediat după accident, Purdea a fost surprins de camerele de supraveghere din zonă cumpărând patru sticle de apă de la un magazin din apropiere și „vomitând” la fața locului.

Conform rechizitoriului, în seara zilei de 5 august, românul a condus până la Carshalton la ora 22 pentru a-și lua fosta soție de la adresa ei de domiciliu.

Cei doi s-au deplasat apoi la adresa lui din Wimbledon, moment în care ea și-a făcut impresia că el era băut înainte ca ea să intre în vehicul.

Pe parcursul călătoriei de 30 de minute, el a desfăcut o sticlă de vin roșu și a consumat cel puțin jumătate din conținutul acesteia în timp ce conducea „foarte repede”.

După ce au petrecut 20 de minute în locuința acestuia, au pornit să facă drumul înapoi, iar Purdea a continuat să bea restul de vin din sticlă și a condus într-o manieră „nebună”.

Procurorul Fiona Robertson a declarat: „Inculpatul a parcat lângă un magazin de pe Wrythe Lane și soția sa a părăsit vehiculul.

„În timp ce se întorcea spre casa ei, a auzit zgomotul accidentului și s-a întors să vadă victima căzută la pământ.

„Ciocnirea a fost surprinsă de camerele de supraveghere și de camera aflată la bord. În esență imaginile ce le arată, împreună cu concluziile experților criminaliști în coliziune este faptul că, atunci când fosta lui soție a ieșit din vehicul, inculpatul a pornit și a efectuat fie o întoarcere de 180 de grade, fie o întoarcere bruscă în jos pe Robertsbridge Road”.

Robertson a explicat: „În esență, inculpatul fie nu și-a verificat oglinzile, fie a căutat să le verifice, dar ea (soția abia coborâtă din vehicul – n.r.) s-a interpus.

„De asemenea, nu și-a folosit luminile de semnalizare ale vehiculului și acest lucru, coroborat cu viteza plecării de pe loc, înseamnă că ar fi fost o manevră neașteptată pentru oricine se apropia.

„În urma manevrei, victima care cobora cu motocicleta sa a intrat în coliziune frontală cu ușa laterală a dubei inculpatului.

„Ciocnirea a făcut ca motocicleta victimei să se răstoarne, determinându-l să se lovească de ușa dubei cu capul, înainte de a se prăbuși pe carosabil”.

Imediat după coliziune, Purdea a putut fi văzut ieșind din dubă și mergând pe Robertsbridge Road timp de aproximativ două minute, momente despre care acuzarea a susținut că atunci el a aruncat sticla de vin.

„Este clar că inculpatul a fost tulburat de faptul că a băut alcool, pentru că a cumpărat patru sticle de apă de la un restaurant local”, a subliniat Robertson.

De asemenea, a fost văzut vomitând la fața locului și era „în lacrimi” în timp ce serviciile de urgență încercau să salveze viața lui Artem. A fost transportat de urgență la spital, dar a murit la o oră după incident.

Ulterior, Purdea a recunoscut polițiștilor că băuse vin și că mirosea a alcool. După ce a picat etilotestul a fost arestat.

Într-o declarație emoționantă, mama tânărului mort, Nataliya, a descris moartea fiului său drept „momentul în care viețile noastre s-au schimbat pentru totdeauna”.

Singur la părinți, Nataliya a mărturisit că Artem era un „fiu uimitor” care lucrase din greu ca să-și ia recent masteratul la City Cruises (principalul operator al vaselor de croazieră din Anglia).

Aspirația lui fusese să devină căpitan pe o navă de croazieră și obținuse licența de Boatmaster, încurajând alți tineri să se alăture domeniului maritim.

Directorul de operațiuni al City Cruises a declarat: „Artem a fost o inspirație pentru ceilalți, un vorbitor motivațional despre călătoria sa și o persoană dedicată care a reprezentat City Cruises la cel mai înalt standard.

„Tuturor ne va fi dor de el și suntem profund întristați să pierdem un prieten și coleg”. De atunci, compania a lansat un premiu anual în memoria sa.

Instanța a luat la cunoștință că Purdea nu avea condamnări anterioare și a arătat ulterior „remușcări reale” pentru faptele sale.

Într-o scrisoare către familia victimei, el a spus: „Îmi pare rău pentru pierderea voastră, regret foarte mult ceea ce s-a întâmplat și mi-aș dori ca lucrurile să fi fost altfel.

„Voi accepta pedeapsa pe care o primesc astăzi, dar știu că nu va fi la fel ca suferinţa voastră. Pedeapsa mea este că acest incident va rămâne în memoria mea pentru tot restul vieţii”.

De la nefericitul accident, fosta soție a lui Purdea a murit, lăsând fiul lor mic în grija tatălui. În ceea ce a fost descris drept un „nivel remarcabil de empatie”, familia lui Artem a spus că nu-și dorește ca Purdea să primească o pedeapsă privativă de libertate, deoarece nu își dorește ca fiul său să rămână fără ambii părinți.

Extrem de laudativ la adresa părinților victimei, judecătorul Michael Evans a precizat: „O problemă la care vreau să mă refer în mod special este poziția excepțională a familiei decedatului. Capacitatea lor de iertare este remarcabilă.

„Demnitatea lor pe parcursul procesului este evidentă pentru toți. Evenimentele care s-au întâmplat au avut un efect dezastruos asupra lor dar, în ciuda acestora, ei au capacitatea remarcabilă de a păstra empatia.

„Ei nu vor să mergi la închisoare astăzi, ei știu că ai remușcări și, după ce au pierdut un fiu, nu vor ca fiul tău să-și piardă și tatăl”.

Instanța a reținut că Purdea nu avea alte condamnări sau avertismente în trecutul său și că nivelul de alcool fusese de 121 mg la 100 ml de sânge, concentrație care se încadra în categoria inferioară a acestei infracțiuni.

„Accept că viteza excesivă nu a provocat coliziunea, dar indică atitudinea ta față de regulile de drum din acea zi. Incidentul în sine a apărut dintr-o acțiune neglijentă de moment, dar care se află în contextul perioadei prelungite de băut dintr-o sticlă cu vin”, a explicat judecătorul.

Acesta a conchis: „La locul faptei ai fost în lacrimi. Te-am urmărit astăzi și am citit despre tine.

„Remușcările tale sunt autentice și clare. Știu că ceea ce ai făcut, fără îndoială, te va chinui pentru tot restul vieții tale”.

În plus față de pedeapsa cu suspendare, conaționalul nostru nu mai are drept de conducere a unui vehicul timp de trei ani.

De asemenea, el trebuie să efectueze 200 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității și se va afla sub monitorizare electronică pentru următoarele cinci luni.