Tânăr muncitor român mort în Italia la locul de muncă. Sindicatele: „Ne lasă cu o amărăciune profundă”

Tânărul nostru conațional decedat miercuri, 28 aprilie 2021, urma unui dramatic accident de muncă, se numește Dumitrașcu Mihai Gabriel, informează publicația italiană Il Dolomiti. Sindicatele din Italia au intervenit în presa locală de astăzi pentru a-și exprima poziția în legătură cu această tragedie.

Era circa ora 17:00 din după-amiaza zilei de ieri când Mihai, aflat la o altitudine de 1 350 de metri, în apropierea localității Cavalese din provincia autonomă Trento, și-a pierdut viața.

Tânărul, în vârstă de numai 30 de ani, tăia un copac al cărui trunchi s-a prăbușit apoi peste el și i-a provocat răni foarte grave. Colegii săi, care se aflau în apropiere, au sunat imediat la 112 pentru a cere ajutor.

La locul tragediei a ajuns în scurt timp un elicopter, dar tentativele de resuscitare a muncitorului român, care intrase între timp în stop cardiac, au eșuat. Acesta a fost declarat mort, iar trupul neînsuflețit a fost transportat la morga spitalului Masi din Cavalese.

„Moartea dramatică a tânărului lucrător ne lasă cu o amărăciune profundă, împreună cu o senzație de neputință. Încă o dată, poate că nu s-au făcut destule pentru a face locurile de muncă cu adevărat sigure, mai ales cele cu un risc mai mare ca în acest caz.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Sindicaliștii spun că moartea românului nostru, precum și a altor lucrători, „nu este niciodată doar o fatalitate tragică, ci foarte des este rezultatul condițiilor de muncă inadecvate, situații precare și chiar context de muncă la negru.”

Trei sindicate italiene –  CGIL, CISL și UIL – s-au unit după moartea lui Dumitrașcu Mihai Gabriel și cer autorităților și angajatorilor să ia măsuri mai eficiente pentru a preveni astfel de morți.

„Este fundamentală extinderea personalului serviciilor de inspecție și UOPSAL (Unità Operativa Prevenzione e Sicurezza negli Ambienti di Lavoro – n.r.), astfel încât mentalitatea siguranței să nu fie redusă la o simplă formalitate, ci să fie trăită în viața de zi cu zi la fiecare loc de muncă”, au conchis sindicaliștii.