Tânăr român care dormea pe străzi ajutat de italieni să se întoarcă în țară. „Fără voi aș fi murit de frig pe trotuar”

„Gabriel a întâmpinat multe obstacole și a ajuns să se dea bătut sub greutatea unei lumi care se mișcă mult prea repede pentru cei forțați să încetinească.”

Relatarea jurnaliștilor italieni de la Irpinia News îți dau fiori numai prin cuvintele de mai sus, dar povestea lui Gabriel Răducanu e mult mai emoționantă, fiindcă la numai 25 de ani a ajuns să doarmă pe străzile din Italia cu un singur vis în minte: să ajungă din nou în țara sa, lângă mama sa.

„L-am găsit pe Gabriel dormind în frig sub arcadele de pe via Circonvallazione (Avellino, regiunea Campania – n.r.)”, se aude în reportajul video publicat de sursa citată (pe care-l puteți viziona la sfârșitul articolului) în timp ce imaginile arată un băiat îndoit de frig care doarme sub niște pături pe cimentul rece al străzii. Era data de 7 ianuarie 2021 când jurnaliștii de la Irpinia News, împreună cu alte persoane cu suflet mare, au decis să-l ajute pe Gabriel să-și îndeplinească visul.

„De ce stai aici, în mijlocul străzii? Nu ai unde să mergi?”, l-a întrebat jurnalistul pe băiatul român.

„Nu am documente”, a răspuns Gabriel. Tânărul le-a mărturisit apoi celor prezenți că a pierdut documentele de identitate și că se află în Italia de circa 2 ani.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Ce putem să facem? Cum te putem ajuta? Nu ți-e frig? Vrei să mergi să dormi undeva?”, l-au mai întrebat. „De-acum te ajutăm noi. Nu poți sta aici, e prea frig.”

Inițial au vrut să-l cazeze într-un hotel, dar neavând documente de identitate, nu a fost posibil. În cele din urmă au găsit o soluție după ce au făcut o transmisiune live pe Facebook și mai multe persoane s-au mobilizat să-l ajute pe conaționalul nostru. Mai exact, tânărul de 25 de ani care dormea pe străzi a fost cazat provizoriu într-un centru Caritas, unde a stat circa două săptămâni, iar o mulțime de oameni din Avellino i-au trimis conaționalului nostru mai multe haine și alte bunuri.

La două zile după acea seară în care Gabriel a fost găsit dormind pe stradă, jurnalistul italian și ceilalți voluntari l-au însoțit pe românul nostru la secția de Poliție unde autoritățile au confirmat că tânărul nu a avut vreodată probleme cu legea și unde au denunțat pierderea documentelor. În zilele următoare, datorită reportajelor făcute de jurnaliștii de la sursa citată, cadourile pentru Gabriel nu încetau să mai sosească, de la haine și încălțăminte nouă și până la un telefon nou-nouț.

Preotul român de rit catolic, Andrei-Răzvan Cadar, a fost cel care l-a însoțit apoi pe conaționalul nostru la Consulatul Român de la Roma pentru a rezolva problema documentelor pentru Gabriel.

„A fost o călătorie destul de ciudată pentru Gabriel fiindcă era foarte dezorientat, nu cunoștea locurile, dar în același timp se citea pe fața sa dorința de a se întoarce acasă. Sunt mulțumit că, ajutați de toți ceilalți, am reușit să rezolvăm și această parte din puzzle pentru a-l putea ajuta pe Gabriel să se întoarcă acasă. Se vedea cu adevărat pe fața lui bucuria și fericirea că am rezolvat și această problemă a documentelor”, a spus Don Andrei.

„Toate astea au reaprins în el dorința de a trăi și de a merge înainte”, a mai spus preotul român.

Nu a mai rămas așadar pentru Gabriel decât să-și facă bagajele și să se întoarcă în România, iar consilierul comunal din Avellino, Luigi Urciuoli, a fost cel care, la ora 4:00 din dimineața zilei de duminică, 24 ianuarie 2021, l-a condus pe tânărul român la aeroportul Ciampino din Roma pentru a se urca în avionul spre țara sa natală.

„Acum ne promiți că atunci când ajungi în România ne suni?”, l-a întrebat jurnalistul italian pe Gabriel înainte să plece. Iar băiatul a confirmat. „Telefonare”.

Gabriel se află acum acasă, împreună cu mama lui pe care murea de nerăbdare să o vadă din nou. Nu se știe, însă, cum a ajuns să doarmă pe străzile Italiei, dacă a fost exploatat de cineva sau a fost pur și simplu o tentativă eșuată de a-și construi un viitor mai bun în străinătate așa cum milioane de români au făcut în ultimii 30 de ani.

Cert este că fără ajutorul acelor persoane din Italia care nu au trecut nepăsătoare pe lângă corpul său aproape înghețat de frig sub o pătură, tânărul de 25 de ani ar fi avut un viitor mult mai urât. Sau nu l-ar mai fi avut deloc.

„Mulțumesc tuturor pentru ajutor! Fără voi aș fi murit de frig pe trotuar”, le-a spus Gabriel celor care l-au ajutat înainte să părăsească Italia.