Succes imens pentru un tânăr român din Italia, Viorel a inventat o mască chirurgicală inteligentă

Ideea patentată a unui tânăr român în vârstă de 19 ani, din Camerata Picena (Marche) va fi prezentată la Dubai Expo. Viorel Ionuț Bohotici a inventat masca chirurgicală care își schimbă culoarea atunci când nu mai filtrează bine, relatează Ancona Today.

Viorel locuiește în Italia împreună cu părinții săi români de la vârsta de 2 ani. În prezent studiază inginerie electronică la Politehnica din Torino, dar ideea i-a venit anul trecut, pe când era încă pe băncile Liceului Galilei din Jesi.

În măsura în care secretul comercial permite, el însuși povestește cum funcționează măștile „2.0”: „Este vorba despre un indicator temporal pentru a determina valabilitatea bunurilor consumabile, funcționează cu o reacție biochimică și ar putea fi aplicat inclusiv în sectorul alimentar pentru alimentele expirate (…).”

„Este utilă la intervențiile chirurgicale. Cei din jurul persoanei pot vedea când masca nu mai filtrează și eventual se îndepărtează – explică tânărul inventator – dar atenționează și persoana direct vizată care poartă o mască Fpp2 care, filtrând și la intrare, poate indica nivelul de siguranță.”

Ideea a pornit de la citirea unui sondaj pe internet: „Văzusem că 72% dintre cei care poartă măști au procedat greșit, cum ar fi purtând-le mai mult de opt ore continuu”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Viorel Ionuț Bohotici și-a prezentat inovația și la bacalaureat, în fața comisiei: „Profesorul mi-a spus că mai mult decât o teză de bacalaureat aceasta este o adevărată teză de licență”.

Între timp, însă, totul a prins contur: „Am dezvoltat masca în cursul anului, oprindu-mă în laboratorul liceului după-amiaza, unde făceam și cercetări specifice. Când am văzut că funcționează, am depus brevetul, dar nu m-am așteptat niciodată la acest succes. Sunt deja contactat de producători, înainte doar din Ancona, dar acum din diferite colțuri ale Italiei – explică tânărul – solicitările sunt atât de multe încât le cer să ia legătura direct cu avocatul meu pentru că nu aș ști să le gestionez”.

Succesul a fost atât de copleșitor încât Viorel nici nu a avut timp să se gândească la un nume pentru masca inventată de el: „Tehnic se numește Indicator de timp pentru bunuri consumabile, dar, bineînțeles, acum va trebui să mă gândesc măcar la un acronim”.

Viorel deja a inventat un dezinfectant universal în trecut. În spatele geniului, un concept simplu: „Cu tot ceea ce învățăm la școală mai sunt multe de descoperit și inventat.”