Tânără de 23 de ani eutanasiată la cererea ei după ce a supraviețuit atacului terorist dintr-un aeroport

Shanti De Corte, tânăra de naționalitate belgiană care a supraviețuit atacului terorist al ISIS (Statul Islamic) de acum șase ani de pe aeroportul din Bruxelles (Belgia) dar care a rămas de atunci cu sechele insuportabile, a ales să fie eutanasiată din această cauză.

Eutanasierea a avut loc la data de 7 mai 2022, când tânăra avea vârsta de numai 23 de ani, dar mama ei a decis să vorbească despre asta abia în urmă cu câteva zile.

În vârstă de 17 ani la momentul tragediei, adolescenta Shanti era însoțită pe aeroport de colegii ei de școală înaintea unei călătorii în Italia, pe 22 martie 2016, când teroriștii Statului Islamic au detonat o bombă care a fost urmată de alte două, în urma cărora au murit 32 de persoane și au fost rănite alte 300.

În timp ce Shanti a scăpat din groaznicul incident fără răni fizice, a suferit continuu atacuri de panică și avea sindromul PTSD (tulburare de stres post-traumatic) de care nu a reușit niciodată să se elibereze.

Potrivit postului de televiziune belgian RTBF, citat de publicația britanică Mirror, Shanti a ales să fie eutanasiată pentru a pune capăt „suferințelor psihice insuportabile”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Distrusă, mama lui Shanti, Marielle, a dezvăluit povestea tragică a fiicei sale pentru prima dată la postul TV belgian VRT:

„Acea zi a marcat-o cu adevărat, nu s-a simțit niciodată în siguranță după aceea. Nu a vrut să meargă nicăieri unde erau alți oameni, de frică. De asemenea, a avut atacuri de panică frecvente și nu a scăpat niciodată de ele”.

Cu o sănătate psihică tot mai deteriorată, Shanti a optat pentru eutanasie la data de 7 mai 2022, după ce a primit aprobarea din partea a doi psihiatri.

În Belgia, eutanasia este o practică legală de a muri cu demnitate pentru persoanele care se află  într-o „stare inutilă din punct de vedere medical de suferință fizică sau psihică constantă și insuportabilă care nu poate fi atenuată, rezultată dintr-o tulburare gravă și incurabilă, cauzată de o boală sau un accident”.

Efectele psihologice traumatizante ale atacului terorist au afectat sănătatea mintală a lui Shanti într-o măsură atât de mare, încât supraviețuitoarea avea frecvente atacuri de panică și depresie severă, care au devenit tot mai greu de evitat odată cu trecerea anilor.

Tânăra femeie a primit ajutor psihiatric în orașul ei natal Anvers (Flandra), unde a fost tratată pentru reabilitare și i s-a prescris zeci de antidepresive pentru ajutor. Cu toate acestea, tratamentele medicale și psihologice nu au avut niciun rezultat pozitiv.

Psihologul școlii lui Shanti a explicat despre mai multe runde de depresie ale tinerei înainte de a decide să-și ia viața.

„Există unii elevi care reacționează mai rău decât alții la evenimentele traumatice. Și, după ce am intervievat-o de două ori, vă pot spune că Shanti De Corte a fost unul dintre acei elevi fragili”, a spus el.

Shanti a fost tratată în mod regulat la spitalul din Anvers, până când a încercat să se sinucidă după o altercație cu un alt pacient, care a agresat-o sexual în 2018.

Ea a încercat să se sinucidă din nou în 2020, înainte de a alege eutanasia pentru a pune capăt durerii și suferinței, potrivit cotidianului britanic The Sun.

Supraviețuitoarea atacului terorist de pe aeroportul capitalei belgiene a apelat deseori la rețelele de socializare pentru a dezvălui consumul de medicamente excesiv care îi fusese prescris.

„Primesc câteva medicamente la micul dejun. Și până la 11 antidepresive pe zi. Nu aș putea trăi fără ele. Cu toate medicamentele pe care le iau, mă simt ca o fantomă care nu mai simte nimic. Poate că ar exista și alte soluții decât medicamentele”, a povestit tânăra.

În ziua în care Shanti a fost eutanasiată, ea a postat pe rețelele de socializare pentru ultima oară:

„Am râs și am plâns. Până în ultima zi. Am iubit și mi s-a permis să simt ce este dragostea adevărată. Acum voi pleca în pace. Știi că deja mi-e dor de tine”.

Procurorii din Anvers au început o anchetă după ce au primit o plângere de la neurologul Paul Deltenre de la spitalul clinic universitar UZC Brugman din Bruxelles, care a susținut că decizia eutanasiei lui Shanti a fost luată în grabă.

Deltenre a afirmat că, așa cum amintea Shanti pe rețelele de socializare, cu siguranță mai există și alte proceduri de îngrijire și tratament pentru asemenea cazuri, care nu au fost aplicate sau încercate cu Shanti, potrivit RTBF.

Distribuie acest articol