Tensiuni la vamă: Moldoveni care se întorceau din Italia, supărați că bagajele le sunt controlate minuțios

Tensiuni la punctul de trecere a frontierei Sculeni între vameși și cetățenii moldoveni care se întorceau din Italia și doreau să intre în Republica Moldova.

Conform relatărilor martorilor, nemulțumirea moldovenilor s-a datorat verificării amănunțite a bagajelor de către vameși, determinând o așteptare prelungită la graniță.

Aceste incidente au fost înregistrate și difuzate pe rețelele de socializare în seara zilei de ieri, 21 august 2023.

Jurnaliștii de la TV8.md a solicitat un punct de vedere din partea Serviciului Vamal. Tatiana Bogdan-Șompol, purtătorul de cuvânt al instituției, a explicat că cetățenii moldoveni se întorceau din Italia cu un microbuz model „Mercedes Travego”, ce avea atașată o remorcă.

Ea a menționat că, în trecut, au existat mai multe sesizări cu privire la acest vehicul, legate de nedeclararea și transportul ilicit al bunurilor:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Asta presupune că autocarul se află în aria de risc sporit de introducere ilicită a bunurilor în țară și este supus unui control minuțios”.

Șompol a subliniat că introducerea bunurilor în țară este supusă unui control riguros, pentru asigurarea securității economice a statului.

„Funcționarii vamali, în conformitate cu atribuțiile lor, efectuează controlul vamal al bunurilor și mijloacelor de transport.

În acest caz, au fost verificate bagajele neînsoțite din remorcă, respectând procedurile legale și riscurile asociate cu mijlocul de transport.

În urma controlului, au fost completate tipizatele vamale ”DV-6” și s-au perceput taxele pentru bunurile transportate în bagajele neînsoțite”, a adăugat reprezentanta Serviciului Vamal.

La finalul declarației, Tatiana Bogdan-Șompol a asigurat că funcționarii vamali și-au respectat atribuțiile și au avut un comportament adecvat față de pasageri și șofer, cerându-le într-un mod respectuos să respecte procedurile legale.