Teresa Bellanova, politician italian la Siret și Sighetul Marmației: „Am văzut o umanitate extraordinară, emoționantă!”

De la începutul războiului din Ucraina, România a primit sute de mii de refugiați. O parte au ales să rămână în țara noastră, alții au decis să se îndrepte către alte țări europene. În câteva săptămâni, imagini cu modul în care au fost primiți refugiații au făcut înconjurul lumii, românii fiind lăudați de presa internațională. O delegație de politicieni italieni s-a aflat la sfârșitul lunii martie în România, în județele Suceava și Maramureș, pentru a vedea situația la granița cu Ucraina.

Din delegație a făcut parte și Teresa Bellanova, vice ministru al Infrastructurii și mobilității durabile în guvernul condus de Mario Draghi și fost ministru al Agriculturii în guvernul precedent, condus de Giuseppe Conte. La întoarcerea în Italia, Teresa Bellanova a acordat un interviu în exclusivitate publicației „Rotalianul”. 

Ce imagine v-ați făcut despre oamenii pe care i-ați întâlnit în România și dacă este diferită  față de ceea pe care românii o au în Italia, unde au existat și există numeroase prejudecăți și stereotipuri negative?

Teresa Bellanova: „Vă mulțumesc pentru această întrebare, pentru că mă ajută să reiterez ceea ce pentru mine este o regulă fundamentală: prejudecățile, iar cea la care vă referiți este o prejudecată foarte periculoasă, sunt dușmanul absolut al cunoașterii și al relației dintre popoare. Acest mod de a-i privi pe ceilalți nu îmi aparține și cu atât mai puțin aparține poporului român. Un lucru confirmat de experiența foarte intensă pe care am avut-o la punctele de frontieră, mai întâi la Sighetu Marmației și apoi la Siret, în timpul misiunii instituționale pe care noi, din Italia Viva, am desfășurat-o în România și Moldova.

Am avut ocazia să cunosc românii, la întâlnirile pe care, împreună cu parlamentarii Lorant Sas și Alin Prunean și cu ambasadorul Italiei în România, le-am avut la Sighetu Marmației unde am vorbit cu viceprimarul și câțiva parlamentari locali, și la Siret, unde i-am întâlnit pe prefectul Alexandru Moldovan, șeful Protecției Civile Ciprian Cornia, am vorbit cu responsabilii taberelor de refugiați, cu senatorul George Mindruță și cu numeroși voluntari.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Sunt locuri care trebuie cunoscute, iar cine trece acel pod cu jucării de pe râul Tisa, înțelege pe deplin primirea de care au parte miile de copii, fete și băieți care fug din Ucraina, adesea singuri, fără părinți, încredințați prietenilor familiei sau poate chiar unor străini!

Ajung acolo în siguranță și găsesc, de-a lungul drumului care îi duce departe de casă, o întreagă comunitate. O comunitate gata să-i întâmpine cu o jucărie, un animal de pluș, cu ceva care să-i facă să zâmbească.  

O umanitate extraordinară, emoționantă. Dacă acest lucru nu este ospitalitate, atunci cum se poate numi?”

„Există riscul unui impact puternic asupra furnizării de produse agricole”

Ca urmare a războiului, vom avea o criză care va afecta aprovizionarea cu produse agricole? Ați fost și ministru al Agriculturii, ne spuneți ce credeți că s-ar putea întâmpla?

„Da, nu se poate nega, există riscul să avem un impact puternic asupra furnizărilor de produse agricole. Să nu uităm că Rusia și Ucraina sunt considerate grânarul Europei. Ucraina a hrănit aproximativ 400 de milioane de oameni, în principal între Asia și Africa. La Bursa de Valori din Chicago prețul grâului în ultimele săptămâni a atins cote foarte mari pe tonă.

Riscul unei spirale de creștere a necesităților de bază, precum pâinea și pastele, este evident, cu un impact foarte semnificativ asupra bugetelor gospodăriilor. Autonomia agroalimentară este o problemă importantă pentru țara noastră, despre care am avut ocazia să discut în Europa, în calitatea mea de ministru al politicilor agricole din guvernul trecut. Din acest motiv, suprafața agricola trebuie în mod absolut apărată, pusă în valoare și protejata. Și pentru aceasta trebuie să fim, cu toții, capabili să lucrăm pentru pace”.

Ce impact va avea, în opinia dumneavoastră, fluxul de refugiați din Ucraina, asupra Europei? Ce politici de integrare pe termen mediu și lung credeți că ar trebui implementate, din punct de vedere umanitar dar și al locurilor de muncă?

„Este o întrebare dificilă, care se referă nu doar la țara noastră și politicile sale, ci la întreaga Europă. 

Nu am nicio îndoială: trebuie să existe o singură Europă a solidarităţii. Regulile de acces pentru cei care fug de război trebuie să fie aceleași pentru toată lumea, indiferent de granițele de intrare și de culoarea pielii. De ceva vreme cerem asta; acum reforma regulamentului de la Dublin a devenit o prioritate. 

Pe de altă parte, chiar acest război a împins Europa să aplice o directivă care a rămas latentă de 20 de ani. Astfel, se acordă celor care ajung în Europa așa-numita protecție temporară, evitând ca procedurile de cerere tradițională de azil să submineze primirea refugiaților de fiecare țară în parte. 

O decizie pozitivă și importantă, care, în același timp, evidențiază că sistemul actual e inadecvat, pentru că el rămâne neschimbat pentru toți ceilalți refugiați care fug de persecuții și conflicte.

Este timpul ca Europa să devină, în sfârșit, solidară, cu politici de primire diferite față de cele actuale, capabile să implice toate statele în același mod. În Italia, sistemul de primire a fost rodat și este de înaltă calitate. 

În ceea ce privește integrarea (refugiaților, n.red.), aceasta va fi o modalitate de testare pentru noi toți. Sper că vom putea face față acestei provocări”.

„Poporul român dă o lecție despre ce înseamnă cu adevărat ospitalitatea”

Delegația italiană care a vizitat județele Suceava și Maramureș a fost formată din vice ministra Teresa Bellanova, Ettore Rosato – vice președintele Camerei Deputaților, europarlamentarul Nicola Danti, senatoarea Laura Garavini și deputatul Massimo Ungaro (Italia Viva).  

Delegația s-a deplasat în zonele de frontieră dintre Ucraina și România, întâlnindu-se cu reprezentanți ai instituțiilor și asociațiilor. „Poporul român dă o lecție despre ce înseamnă cu adevărat ospitalitatea. La Siret, la granița cu Ucraina, sosesc îndeosebi femei cu copii care fug de război. Aici nu rămân singuri. O experiență extraordinară, emoții care nu se pot uita”, a declarat și Ettore Rosato, vicepreședintele Camerei Deputaților din Italia. 

După vizita în România, delegația italiană a ajuns și în Republica Moldova unde a fost primită de președinta Maia Sandu. 

Distribuie acest articol