Teroare la Londra: 7 morți și 48 de răniți în urma unui atac terorist pe London Bridge

Locurile din Londra unde teoriștii au atacat – Sursa: The Sun

Trei teroriști jihadiști au lansat un atac în inima Londrei, în seara zilei de ieri, 3 iunie 2017, în jurul orei 22:08, ora Marii Britanii, când au intrat cu un furgon în mulțime la o viteză de circa 80 de kilometri pe oră, pe London Bridge, relatează publicația britanică The Sun.

Potrivit sursei citate, atacul a durat puțin peste opt minute și teroriștii, care strigau „Asta este pentru Allah”, au omorât șapte oameni și au rănit peste 48 de persoane care se aflau în centrul capitalei britanice.

Prim-ministrul Marii Britanii, Theresa May a declarat că unii dintre cei 48 de răniți din urma atacului se află în pericol de moarte.

Reporterul BBC, Holly Jones, care se afla la fața locului pe London Bridge când a avut loc atacul relatează: „Un furgon alb a venit în viteză – probabil la circa 80 de km/h – a ieșit de pe carosabil și a intrat în mulțimea de oameni care mergeau pe trotuar. A trecut chiar pe lângă mine și apoi a lovit aproximativ cinci sau șase persoane”.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Furgonul s-a oprit apoi lângă magazinul Borough Market unde cei trei teroriști au ieșit din autovehicul înarmați cu cuțite de vânătoare și au început să înjunghie oameni din mulțimea aflată în zonă.

„Alergau înspre lume și strigau «Asta este pentru Allah!», Au înjunghiat o fată de vreo 10 sau 15 ori”, a declarat pentru BBC, Gerard, un martor la aceste evenimente.

Gerard a mai adăugat că a încercat să-i oprească pe atacatori aruncând înspre ei sticle, scaune și alte obiecte găsite în preajmă.

Florin Morar, cetățean român aflat la muncă în Londra și care lucrează ca bucătar într-un local din centrul capitalei a înregistrat scene de la fața locului și apoi le-a publicat pe contul său Facebook.

”Ferească Dumnezeu ce este aici. Nebunii ăștia au împușcat oameni. Uitați-vă fraților. I-am dat un basket (coș pentru pâine – n.r.) în cap la teroristul ăsta. (…) Adu ceva, adu-mi ceva mai dur. Adu-mi un par de sub masă. Făcălețul de sub masă, du-te și adu-l. Doi teroriști din ăștia au tăiat oamenii pe stradă. Uitați-vă ce e aici. Doamne ferește!”, declară conaționalul nostru în timpul filmării.

Vă redăm mai jos filmarea publicată de Florin Morar de la locul atacului.

Comisarul Adjunct Mark Rowley de la Poliția Metropolitană din Londra a anunțat ulterior că cei trei atacatori au fost împușcați de către agenții de poliție la circa 8 minute după ce a fost făcut primul apel către numerele de urgență.

Corpurile celor trei teroriști uciși în urma atacului – Sursa: The Sun

Până la această oră atacul nu a fost revendicat oficial de nicio grupare teoristă.

Lideri de stat din întreaga lume condamnă acest atac terorist și își declară susținerea pentru Marea Britanie în combaterea terorismului.

Printre aceștia se numără și președintele României, Klaus Iohannis, care a declarat astăzi pe Twitter: „Condamn cu fermitate atacurile teroriste care au avut loc la Londra. Profundă compasiune pentru cei afectați de incidentele tragice din Marea Britanie”.

Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale, în vederea obţinerii unor date suplimentare, precum şi informaţii cu privire la identitatea victimelor.‎

Misiunea diplomatică monitorizează situaţia şi păstrează în permanenţă legătura cu autorităţile, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește cetățenilor români că pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord: +44 20 76027328;+44 20 76029833; +44 20 76036694; +44 20 76025193;+44 20 7603 0572; +44 020 7602 2065. Apelurile vor fi preluate în regim de urgență de către operatorii Call Center, din cadrul Centrului de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS), care activează 24/24.

De asemenea, Ambasada României la Londra poate fi contactată şi pe numărul de urgențe consulare +44 7738716335.

Distribuie acest articol