Test coronavirus pentru românii care sosesc la Roma, doar 9 dintre ei au acceptat să facă testul

Opt medici au fost prezenți în cursul zilei de miercuri, 29 iulie 2020, în autogara Tiburtina din Roma, unde au așteptat autocarele cu pasageri care veneau din România pentru a efectua testele pentru coronavirus asupra lor. Teste care, trebuie precizat, pot fi făcute doar cu acordul persoanei interesate și nu sunt obligatorii.

Primul autocar care a fost întâmpinat la Roma de medicii italieni provenea de la Rădăuți, scrie ziarul La Repubblica, iar din interiorul său au coborât șapte persoane: trei șoferi și patru pasageri, printre care și Jan, lucrător agricol în vârstă de 46 de ani.

„Am fost în concediu, trebuie să mă întorc la muncă. Dacă va fi nevoie, voi face carantină în apartamentul pus la dispoziție de angajator. E corect, este spre binele meu”, a declarat Jan în timp ce aștepta rezultatul testului.

Rezultatul a sosit și era negativ, dar Jan a fost informat că va trebui să stea în carantină oricum. „La ce mai este nevoie de test atunci”, a spus el nemulțumit.

Potrivit doctorului Pierluigi Bartoletti, șeful Unității Speciale de Continuitate pentru Asistență Regională (USCAR), testele efectuate pasagerilor sunt de tip serologic și nu sunt la fel de eficiente precum cele pe bază de tampon.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Testul serologic măsoară anticorpii și e un pic ca la vânătoare, când descoperi după urme dacă animalul a trecut pe acolo sau nu. Dar pentru a-l captura, trebuie să îl vezi și pentru asta este nevoie de testul cu tampon”, a declarat Bartoletti.

Astfel, dacă testul serologic dă rezultat pozitiv, pasagerul este supus și unui test cu tamponul, dar rezultatul durează până la 48 de ore până este confirmat. „Vom aduce pe teren și teste rapide cu tamponul, care dau rezultatul în 20 de minute”, a mai spus doctorul italian.

Un al doilea autocar a sosit de la Arad, la ora 15:00 de ieri și din el a coborât o femeie care a acceptat să facă și ea testul, precizând că merge la Ostia, unde lucrează ca îngrijitoare. O altă femeie coborâtă din autocar i-a luat la întrebări pe doctori:

„De ce vreți să vă arăt documentele? De ce trebuie să vă dau datele de contact? Mă duc la Potenza, nu rămân la Roma”, a spus femeia, care nu știa că nu este obligată să dea datele sau să accepte testul.

- Continuarea după publicitate -

În final, doar doi pasageri din al doilea autocar au acceptat să facă testul pentru coronavirus și, în total, doar 9 și-au dat acordul pentru a fi testați în cursul zilei de ieri. Toate testele efectuate au dat rezultat negativ.

„Sunt obosiți, sunt distruși și au și puțină frică”, le-a mărturisit jurnaliștilor italieni Casina Ursu, o româncă despre care La Repubblica precizează că lucrează la ASL și care colaborează cu medicii italienii în această inițiativă.

Potrivit consilierului regional pentru Sănătate, Alessio D’Amato, în această săptămână sunt prevăzute să sosească aproximativ 500 de persoane din România.

„Tutelăm astfel comunitatea și bătrânii noștri, la care mulți (români – n.r.) lucrează”, a precizat D’Amato.

@rotalianul