Tinerii români se dau cu greu duși din casa părintească: fetele pleacă la vârsta de 25 de ani, iar băieţii la 30

Românii se despart cu greu de casa părintească. Asta reiese în urma datelor prezentate de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, care spune că bărbaţii români pleacă de acasă la vârsta de 30 de ani, iar femeile în jurul vârstei de 25 de ani, vârstă puţin mai mare decât media din statele Uniunii Europene, unde copiii stau, în medie, cu părinţii în aceeaşi casă până când împlinesc 26 de ani.

Suedezii sunt cei care se mută cel mai devreme de la părinţi, în medie, la vârsta de 19,7 ani. De asemenea, copiii se mută destul de devreme de la părinţi în Danemarca (21,1 ani), Finlanda (21,9 ani) şi Luxemburg (23,1 ani).

În schimb, ţările în care tinerii stau până la o vârstă mai mare cu părinţii sunt Croaţia (31,4 ani), Malta (31,1 ani), Slovacia (30,9 ani), Italia (30,1 ani), Grecia (29,4 ani) şi Spania (29 de ani).

Psihologul Bogdan Lucaciu spune că, pe lângă motivele culturale, sunt factorii de natură economică şi psihologică care influenţează aceste decizii ale tinerilor de a locui mai mult timp cu părinţii.

În România există o particularitate, aceea  că avem foarte mulţi locuitori proprietari de locuinţe; prin urmare, există tineri care nici nu concep să se mute cu chirie şi aşteaptă până când au casa lor. Iar bărbaţii pleacă mai târziu de la casa părintească pentru că se simt mai confortabil atunci când mama le aduce în fiecare dimineaţă cafeaua şi le pregăteşte cina seara, nu vor să renunţe la acest confort“, a spus Bogdan Lucaciu, citat de ZF.ro

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Distribuie acest articol