Un TIR care venea din Italia cu 16 tone de deşeuri din aluminiu a fost oprit să intre la noi în țară

Un TIR încărcat cu 16 tone de deșeuri din aluminiu provenite din Italia a fost oprit să intre în țară de polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Giurgiu, în ziua de 13 iulie. Șoferul nu avea toate actele necesare transportului, documentaţia de transfer prezentată era incompletă.

Conform prevederilor legale în vigoare, polițiștii de frontieră, împreună cu comisari din cadrul Gărzii de Mediu Giurgiu, nu au permis intrarea în țară a unui ansamblu rutier încărcat cu 16.440 kilograme deşeuri din aluminiu, pentru care şoferul nu a putut prezenta documente de transfer, se arată într-un comunicat al PFR.

Un TIR care venea din Italia cu 16 tone de deşeuri din aluminiu a fost oprit să intre la noi în țară. Foto: Poliția de Frontieră Română

TIR-ul era condus de un cetățean român în vârstă de 37 de ani, iar deșeurile erau destinate să ajungă la o societate comercială din Municipiul Bucureşti. Autorităţile de control nu au permis accesul pe teritoriul României pentru mijlocul de transport sus-menţionat.

Un TIR care venea din Italia cu 16 tone de deşeuri din aluminiu a fost oprit să intre la noi în țară. Foto: Poliția de Frontieră Română

Europa a ajuns la un nivel nemaiîntâlnit de deșeuri acumulate, iar România este una dintre ținte pentru câștigul financiar imediat, declara șeful Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu pentru Hotnews. Neutralizarea deșeurilor costă până la 500 de euro în Europa, în timp ce la noi, dacă gunoaiele ajung la o groapă de gunoi, procedura costă între 20 și 50 de euro.

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, spunea că deşeurile care ajung în România din alte ţări europene sunt aduse de firme româneşti, trecute în documentele oficiale drept materie primă pentru reciclare, însă „firma care le aduce rămâne cu 10% prelucrat şi 80% ajunge la groapă”. Conform ministrului, aceste importuri nu sunt greşeli, ci „încălcări intenţionate ale legii.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI