Torino: Expoziția „Trasformazioni” a artistei românce Zamfira Facas

Joi, 19 septembrie 2019, ora 18:30, la Galeria Febo e Dafne din via Della Rocca 17 din Torino, va fi inaugurată expoziția artistei de origine română Zamfira Facas, intitulată „Trasformazioni” (Transformări). Expoziția va rămâne deschisă până pe 15 octombrie 2019 și participă la cea de-a zecea ediție a „Ouverture” organizată de TAG, asociația galeriilor din Torino.

Colecția „Transformazioni” este rezultatul unei cercetări aprofundate pe care Facas a efectuat-o asupra râului Dunărea. Pornind de la analiza geomorfologică, etimologică și istorică, artista ajunge să analizeze aspectele culturale și mitologice legate de acest râu important care străbate Europa centrală și de est. Expoziția „Transformazioni” povestește călătoria personificată a râului care, pornind din Pădurea Neagră din Germania, ajunge la Marea Neagră parcurgând și un lung drum pe teritoriul României, patria artistei. Călătoria lungă și întâlnirile cu teritoriile, populațiile și culturile eterogene, schimbă „personalitatea” râului.

Născută la București în anul 1961, Zamfira Facas creează sculpturi textile cu care și-a creat și consolidat de-a lungul anilor un limbaj artistic personal, o sinteză originală de artă, design și măiestrie, lucrări cu o puternică valoare simbolică.

Temele dominante ale lucrărilor sale sunt legate de valorile universale ale umanității – cum ar fi viața, moartea, suferința, războiul și angajamentul social împotriva sărăciei și marginalizării. Țesătura, elementul care compune lucrările sale, este o metaforă a vieții indivizilor, a interacțiunii lor pentru a se constitui în societate și pentru a-și construi istoria.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
@rotalianul