Tornadă în Italia, doi morți și 9 răniți. „Un fenomen rar, cauzat probabil de schimbările climatice”

O tornadă cu vânt deosebit de puternic a devastat vineri, 10 septembrie, insula italiană Pantelleria, provocând doi morți și rănind alte nouă persoane, dintre care 4 sunt în stare gravă. Cel puțin zece mașini au fost distruse și mai multe case au suferit daune.

Persoanele decedate, un pompier pe nume Giovanni Errera, în vârstă de 47 de ani și un pensionar în vârstă de 86 de ani, Francesco Valenza, călătoreau la bordul autoturismelor personale când mașinile lor au fost practic luate pe sus de vânt.

Tornadă pe insula Pantelleria

Primarul orașului, Vincenzo Campo, a declarat doliu citadin pentru ziua de sâmbătă: „Avem două decese și mai mulți răniți.”

Pe profilul Facebook, edilul italian a scris cu privire la victimele care și-au pierdut viața: „Greu de acceptat așa ceva. Durerea este enormă, fiecare dintre noi ar fi putut fi acolo, în acel moment dramatic. Suntem alături de familiile afectate de această grea suferință.”

Tornadă pe insula Pantelleria

Ce spun experții: „Un fenomen rar pentru o insulă atât de mică. A fost probabil cauzat de schimbările climatice”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Din câte ne amintim, un astfel de eveniment nu a avut loc niciodată în Pantelleria”, a explicat Mattia Gussoni, meteorolog la ilmeteo.it.

„Cercetările noastre sunt încă în desfășurare, dar totul a început cel mai probabil cu o furtună pe mare, din punct de vedere tehnic o supercelulă, aseară, în jurul orei 19:00. Presupunem că s-a format un con marin din această furtună, o tornadă, care s-a deplasat apoi de pe apă spre uscat. Un fenomen limitat, la fel ca toate tornadele. Chiar și mișcarea vârtejului dinspre mare pe uscat este un fenomen rar, de obicei rămâne pe apă.”

Despre tornadele de pe teritoriul Italiei, meteorologul precizează că acestea se formează de obicei doar pe mare sau la câmpii, cum ar fi Pianura Padana sau Câmpia Cataniei.

@rotalianul