Totul despre condițiile de călătorie între Italia – România și invers. Tipurile de test acceptate și alte excepții de la carantină

Autoritățile române au stabilit noi criterii privind clasificarea țărilor/zonelor de risc epidemiologic, conform Hotărârii nr. 28 din 14.05.2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Potrivit noilor prevederi, Italia se află în zona galbenă, pe lista țărilor/zonelor/teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat (rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este cuprinsă între 1,5 și 3 la 1.000 de locuitori).

Astfel, pentru persoanele care intră în România din Italia se aplică următoarele măsuri:

  • Nu mai fac carantină persoanele care prezintă un tampon molecular PCR cu rezultat negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun – avion, microbuz, autocar) sau intrării pe teritoriul national (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii);
  • testul PCR nu mai este obligatoriu la îmbarcarea în aeronavele cu destinația România, însă pentru persoanele care nu prezintă test PCR la îmbarcare, la sosirea în România se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile.

La intrare în România, copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 (trei) ani sunt exceptați de la obligația prezentării unui document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Excepția de la măsura carantinei de 14 zile se mai aplică și în alte cazuri, printre care:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
  • persoanele care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doză pentru tipurile de vaccin care se administrează în două doze și pentru care au trecut cel puțin 10 zile până la intrarea în România;
  • conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone precum și conducătorii autovehiculelor pentru transport persoane care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului;
  • persoanele care vin în România din țările/teritoriile de risc epidemiologic dar care, înaintea sosirii în România, au petrecut ultimele 14 zile anterioare, consecutive, într-una sau mai multe țări/zone/teritorii fără risc epidemiologic;
  • persoanele aflate în tranzit, dacă părăsesc România în cel mult 24 de ore de la intrarea pe teritoriul tării.

Pentru mai multe detalii și lista integrală a excepțiilor, consultați Hotărârea CNSU nr. 28 din 14.05.2021: www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2019/01/Hotararea-CNSU-nr.-28-din-14-05-2021-privind-aprobarea-listei-tarilor-teritoriilor-cu-risc-epidemiologic-ridicat.pdf.

Condiții de călătorie din România în Italia aplicabile în perioada 16 mai – 31 iulie 2021:

Persoanele care s-au aflat sau au tranzitat teritoriul României au obligația de a prezenta transportatorului la momentul îmbarcării sau oricărei persoane desemnate să efectueze controale, o adeverință care confirmă efectuarea, în cele 48 de ore anterioare intrării pe teritoriul italian, a unui test de diagnostic molecular sau de captură antigen, de tip tampon, cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2. Și persoanele vaccinate trebuie să dețină testul.

La intrare în Italia, copiii cu vârsta mai mică sau egală de 2 (doi) ani sunt scutiți de la obligația prezentării unui document care să ateste rezultatul unui test RT-PCR sau antigen pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

La intrarea pe teritoriul italian, persoanele care nu prezintă documentul menționat mai sus au următoarele obligații:

  • să se supună măsurii de supraveghere sanitară și de autoizolare, pentru o perioadă de 10 zile, la domiciliul sau reședința proprie;
  • după efectuarea celor 10 zile de autoizolare, să se supună unui test molecular sau de captură antigen, de tip tampon, pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2.

Având în vedere că autoritățile italiene nu au stabilit, până la acest moment, un format/model al adeverinței care atestă rezultatul testului pentru infecția cu SARS-CoV-2, este recomandat ca documentul să fie redactat în limba italiană sau engleză (de obicei toate centrele de testare eliberează documentul și în limba engleză).

Orice persoană care sosește în Italia este obligată să completeze un formular digital de localizare a pasagerilor sau o declarație pe propria răspundere (în cazul unor impedimente tehnologice) Formularele sunt puse la dispoziție în general de companiile de transport.

Distribuie acest articol