Tradiții românești de Paște în Italia, ouă roșii vopsite în școlile din Vasto

Ca și în anii trecuți înainte de Paște, asociația Vocea Românilor din Vasto organizează ateliere în școlile orașului pentru a-i face pe copii să înțeleagă tradițiile românești specifice marii sărbători a Învierii Domnului.

Anul acesta, colaborarea cu Institutul Școlar Gabriele Rossetti, în special cu Școala Primară Luigi Martella din Vasto, a cuprins toate clasele a V-a care au fost implicate în acest proiect educațional din 7 până în 13 aprilie.

După aproape doi ani de predare la distanța, revederea în clasă și posibilitatea de a interacționa au însemnat un nou început, așa că micuții elevi au răspuns cu mare entuziasm la activitățile propuse. Voluntarii asociației au adus materialul necesar: ouă – reale și de plastic – culori, imagini, ouă de lemn pictate conform tradiției românești. Au explicat semnificația artei împodobirii ouălor de Paște și, de asemenea, semnificația religioasă pe care o au sărbătorile pascale.

Sursa foto: Asociația Vocea Românilor din Vasto

Experiențele acestor activități au creat o sinergie profundă, mai ales că școala este în general un mediu multietnic. Transmiterea valorilor, tradițiilor și culturilor diverselor popoare către copii de etnii și religii diferite le permite acestora să învețe respectul față de ceilalți încă de la o vârstă fragedă și, în același timp, le stimulează curiozitatea.

Păstrarea și transmiterea acestor tradiții de mare valoare spirituală și culturală este unul dintre obiectivele principale ale asociației noastre. Toate acestea nu ar fi fost posibile fără sprijinul deplin al directorului școlii, prof. Maria Pia Di Carlo, coordonatorul claselor a V-a, Teresa Gileno și profesorii Angelita Napoleone, Carla Roberti, Serena Loporchio și Paola Massone.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Asociația Vocea Românilor din Vasto – pres. Irina Ilona Lazar

@rotalianul