Italia, tragedia de la teleferic: un român martor la discuția dintre mecanicii care au făcut reparații cu 24 de ore înainte de accident

Un român în vârstă de 46 de ani, rezident la Paesana, în provincia Cuneo, a fost în după amiaza de sâmbătă, 22 mai, martor la discuția dintre mecanicii care au efectuat lucrări la o avarie de la telefericul Stresa-Mottarone, unde duminică și-au pierdut viața 14 persoane după ce cabina în care se aflau a căzut la pământ.

Bărbatul și soția sa au urcat cu telecabina, iar la coborâre au trebuit să aștepte aproximativ o oră față de orarul prevăzut, deoarece între timp a apărut o avarie și mecanicii au lucrat la remedierea problemei. Coborând în aceeași telecabină cu mecanicii care au efectuat lucrările, i-a auzit vorbind între ei și spunându-și: „Deocamdată am reparat-o așa, mâine vom mai vedea.”

Ionel Adrian Alexandroae, pentru toți cunoscuții „Nelu”, spune că este convins de ceea ce a auzit și dacă i se va cere va merge să depună mărturie oriunde, chiar și la tribunal, relatează La Repubblica.

S-a întâmplat cu mai puțin de 24 de ore înainte de tragedia în care și-au pierdut viața 14 persoane. Nelu, împreună cu soția sa, au urcat sâmbătă după amiază cu telecabina pe vârful Mottarone pentru a face o mică excursie. „Era ora 16:00 – 16:10 când împreună cu soția am urcat cu telecabina, era târziu, ne era teamă că nu vom reuși să ne întoarcem cu ultima telecabină, cea de la ora 17:00. În schimb, orarul de întoarcere nu s-a respectat pentru că a existat o problemă tehnică, a trebuit să așteptăm aproximativ 55 de minute. Inițial ne-au spus că plecăm la 17:20, apoi s-a făcut 17:40 și, în final, 17:55.”

Deși au fost anunțați că se lucra la o avarie, Nelu nu s-a panicat: „Am avut întotdeauna încredere în aceste instalații, trăiesc la munte și am mers de mai multe ori cu telecabina. Eram sigur că suntem în siguranță, dar acum, după ceea ce s-a întâmplat, cred că puteam rămâne noi acolo.”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

După ce au așteptat ca mecanicii să termine intervenția, Nelu a urcat împreună cu aceștia în aceiași telecabină pentru a coborî. Românul spune că tehnicienii „discutau despre un rulment pe care nu au putut să-l scoată” și în cele din urmă au concluzionat: „Azi am reparat-o așa, mâine vom mai vedea.” Nu știe și nu a înțeles dacă s-a lucrat la telecabină sau la un stâlp al instalației.

Ionel Adrian Alexandroae împreună cu soția. Foto: Il Corriere della Sera

A doua zi, duminică, se afla în mașină cu soția când a auzit la radio știrea despre tragedia în care au murit 14 suflete. Un cablu a cedat, iar telecabina a pornit vertiginos, înapoi, pe cablurile rămase. S-a lovit de un pilon și a căzut de la mare înălțime rostogolindu-se și oprindu-se printre copaci. Din cei 15 turiști care se aflau în interior numai un băiețel de 5 ani s-a salvat și se află la spitalul Santa margherita din Torino cu fracturi și traume multiple.

Ionel Adrian Alexandroae își pune mai multe întrebări acum: dacă mecanicii au știut că remedierea pe care au făcut-o era o improvizație, de ce s-au urcat și ei în telecabină la întoarcere? Nu le-a fost frică? Sau nu și-au imaginat nicicum că un cablu ar putea ceda, că o asemenea tragedie ca cea de duminică ar fi fost posibilă? Telecabina cu care Nelu, soția și mecanicii au coborât sâmbătă era cea care a căzut duminică? „Sunt cu adevărat șocat. Și mă întreb, pentru ce ar fi făcut-o? Pentru a obține mai mulți bani? Pentru bani?? Nu e greu să-ți dai seama, dar s-au jucat cu viața oamenilor.”

Românul este gata să declare în fața autorităților tot ceea ce a auzit sâmbătă după-amiază, când a coborât cu ultima cabină de pe Mottarone: „Nu m-au contactat, dar sigur că spun tot ce am auzit, este de datoria mea. Cine a greșit trebuie să plătească.”

Între timp, au fost arestați și sunt puși la dispoziția autorității judiciare trei persoane: proprietarul Ferrovie del Mottarone, Luigi Nerini, directorul Erico Perocchio și șeful serviciului, inginerul Gabriele Tadini. Cei trei sunt acuzați de omucidere multiplă, dezastru din culpă și eliminarea instrumentelor pentru a preveni vătămarea corporală în urma dezastrului.

Potrivit procurorului Olimpia Bossi, toți trei erau conștienți că telecabina, activă de pe data de 26 aprilie, avea „sistemul de frânare de urgență dezactivat”, în condițiile în care a fost pusă în funcțiune o „furcă”, adică un dispozitiv ce a permis dezactivarea și demontarea frânei, pentru a remedia o defecțiune mai gravă. În mod normal telefericul nu ar fi trebuit să funcționeze în aceste condiții.

Distribuie acest articol