Tragedie în Italia: Un bloc de locuințe s-a prăbușit, doi morți și 7 dispăruți printre care și doi copii

UPDATE: Numărul morților se ridică la patru, un bărbat și trei femei. Cinci persoane sunt încă dispărute, inclusiv o tânără însărcinată care urma să nască miercuri.

Știrea inițială:

O clădire cu patru etaje s-a prăbușit sâmbătă seara, 11 decembrie, în via Galilei din Ravanusa, un oraș de peste 10.000 de locuitori, la 50 de minute cu mașina de Agrigento, în Sicilia. Două persoane au fost scoase moarte de sub dărâmături și două femei au fost salvate. Șapte oameni sunt dispăruți, printre care o tânără însărcinată și doi copii, informează Corriere della Sera.

Tragedie de proporții în centrul orașului Ravanusa, primarul a lansat un apel pe rețelele de socializare, un strigăt de ajutor și de disperare: „E un dezastru, dacă ne puteți ajuta, vă rog să o faceți!”

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cauza prăbușirii – care a avut loc în jurul orei 20:30 – ar fi fost avaria la o conductă de gaz de la rețeaua orașului, iar activarea liftului ar fi declanșat explozia. Zona unui întreg cartier al orașului, între străzile Păcii, Galilei, Trilussa și Nuoro, este grav avariată. Potrivit pompierilor, unsprezece clădiri au fost afectate de explozie.

După ore de muncă două trupuri neînsuflețite au fost recuperate de sub dărâmături de către pompieri și personalul 118: identitatea victimelor este încă necunoscută. Două femei, în schimb, au fost salvate. Deocamdată, bilanțul este de 7 dispăruți, inclusiv doi copii și o femeie, o tânără asistentă însărcinată.

Cinci dintre cei dispăruți se aflau în aceeași clădire la momentul exploziei, doi în alta. Unii locuitori ai apartamentelor reduse la moloz au reușit să scape nevătămați sau cu răni ușoare. Persoanele evacuate au fost deja cazate la hoteluri din zona orașului Ravanusa.

După cum am menționat, două femei au fost salvate de sub dărâmăturile clădirilor prăbușite. După o intervenție intensă și delicată, în jurul orei 1:30, prima femeie, o bătrână de 80 de ani, a fost scoasă de sub grămezile de moloz. Ea a suferit mai multe fracturi și a fost internată la spital, dar medicii au declarat că starea ei este una foarte gravă.

„Împreună cu mătușa mea erau și alte rude, alți unchi care se aflau într-un alt apartament. Momentan au găsit-o doar pe ea. Nu avem încă vești despre ceilalți”, a declarat nepotul bătrânei salvate.

O a doua femeie – tot pensionară – a fost găsită câteva ore mai târziu de către pompieri. Starea ei nu este gravă.

Electricitatea a fost întreruptă în toată zona. Pompierii din Canicattì, Agrigento și Licata au stins flăcările, dar protecția civilă regională explică că „scurgerea de gaz din rețeaua orașului împiedică accesul în siguranță sub dărâmături”. Tehnicienii Italgas lucrează și ei în zonă pentru securizarea rețelei. Au fost chemați și câini moleculari pentru a căuta oamenii blocați dedesubt.

- Continuarea după publicitate -

„Scurgerea de gaz a fost foarte mare. Gazul s-a acumulat fie sub pământ, fie într-un mediu închis. Activarea liftului ar fi declanșat explozia”, a spus comandantul pompierilor din Agrigento, Giuseppe Merendino. „În următoarele zile vom efectua investigații mai amănunțite – a adăugat el – cert este că o astfel de explozie se întâmplă foarte rar”. Vremea rea ​​ar putea fi una dintre cauzele avariei care s-a produs la conducta de la rețeaua de gaz a orașului.

Un purtător de cuvânt al companiei Italgas a anunțat că tehnicienii au intervenit cu promptitudine și lucrează la securizarea zonei prin izolarea tronsonului de rețea care o deservește: „Până la finalul acestei faze, conductele aeriene avariate de prăbușire, nefiind accesibile, continuă să elibereze gazul pe care îl conțin. Momentan nu se poate indica cu certitudine care au fost cauzele evenimentului”.

Într-un apel postat pe rețelele de socializare, primarul orașului Ravanusa, Carmelo D’Angelo a lansat un apel către „oricine are lopeți, buldozere și vehicule mecanice: să ne dea o mână de ajutor, este un dezastru!”

Numeroase echipe de voluntari de la Protecția Civilă, pompieri și Crucea Roșie, din diverse municipalități din zona Agrigento, au răspuns apelului mergând la Ravanusa.

@rotalianul