Trecerea la ora de iarnă 2019 şi efectele asupra sănătății

Trecerea la ora de iarnă din anul 2019 se va face în noaptea dintre sâmbătă 26 octombrie și duminică 27 octombrie 2019. Practic, ceasurile se dau înapoi cu o oră.

În Italia, schimbarea orei se va face astfel încât ora 3:00 a dimineții de 27 octombrie 2018 să devină ora 2:00.

În România, ora 4.00 a dimineții va deveni ora 3.00 considerând diferența de fus orar dintre cele două țări.

Duminică, 27 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an, având 25 de ore.

Se revine practic la ora normală, pentru că în primăvară, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică a lunii martie (30 spre 31 martie) s-a trecut la ora de vară. Atunci, ceasurile au fost date înainte cu o oră la 02.00, care a devenit 03.00, iar 31 martie a fost cea mai scurtă zi din acest an.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Schimbarea orei are efecte negative asupra sănătății

Schimbarea orei, fie ea de vară sau de iarnă, are de cele mai multe ori repercusiuni asupra psihicului și sănătății populației care are nevoie de o anumită perioadă de acomodare.

Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic și odată cu el pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.

Mai multe studii ale cercetătorilor au arătat că schimbarea orei are o serie de efecte negative asupra sănătății noastre: irascibilitate, tulburări de somn, stresul crește în intensitate, nu ne mai putem doza corespunzător energia din cauza faptului că programul zilnic este perturbat, iar unele persoane resimt și așa-numita astenie de toamnă. Riscul de infarct, pentru persoanele cu probleme cardiace crește cu până la zece procente în primele trei zile după schimbarea orei, mai ales în cazul celor activi profesional.

Conform specialiştilor, de obicei organismul uman se adaptează la ora de iarnă în circa 15 zile.

- Continuarea după publicitate -

În martie 2019, Comisia Europeană a votat pentru renunţarea la schimbarea orei începând cu 2021, motivul fiind că trecerea la ora de iarnă poate afecta organismul uman, care are nevoie de un timp pentru a se adapta schimbării.

Statele membre vor putea alege dacă vor să rămână la ora permanentă „de vară” sau la cea „de iarnă”. Propunerea a fost votată cu 410 voturi pentru şi 192 împotrivă.

- Mai multe după publicitate -