Trei persoane arestate în Italia pentru tragedia de la teleferic. Procurorul: „Știau că frâna a fost dezactivată”

Trei persoane au fost arestate în Verbania în cursul nopții de marți spre miercuri, 26 mai, în cadrul anchetei asupra accidentului telecabinei de pe traseul Stresa-Mottarone, în care au murit 14 persoane duminica trecută, 23 mai 2021. Procurorul Olimpia Bossi a declarat în această dimineață că ancheta a ajuns la dezvăluiri „grave și tulburătoare.”

Au fost arestați și sunt puși la dispoziția autorității judiciare proprietarul Ferrovie del Mottarone, Luigi Nerini, directorul Erico Perocchio și șeful serviciului, inginerul Gabriele Tadini. Cei trei sunt acuzați de omucidere multiplă, dezastru din culpă și eliminarea instrumentelor pentru a preveni vătămarea corporală în urma dezastrului.

Telecabina prăbușită la pământ. 14 persoane și-au pierdut viața

Telefericul funcționa în condiții improvizate, iar echipa de la conducere știa acest lucru

Potrivit procurorului Olimpia Bossi, care a efectuat interogatoriile încă de ieri după-amiază împreună cu procurorul Laura Carrera, toți trei erau conștienți că telecabina activă de pe data de 26 aprilie avea „sistemul de frânare de urgență dezactivat”, în condițiile în care a fost pusă în funcțiune o „furcă”, adică un dispozitiv ce a permis dezactivarea și demontarea frânei, pentru a remedia o defecțiune mai gravă. În mod normal telefericul nu ar fi trebuit să funcționeze în aceste condiții!

„Aveau convingerea că nu s-ar fi putut produce niciodată o ruptură a cablului, și-au asumat riscul care a dus din păcate la rezultatul fatal”, a precizat procurorul Olimpia Bossi.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Telecabina Stresa-Mottarone a reînceput să funcționeze din 26 aprilie și „de câteva zile funcționa în acest mod, cu frâna dezactivată”, a explicat procurorul. Cu toate acestea, anomaliile din sistemul tehnic de funcționare erau cunoscute chiar înainte de data de 26 aprilie.

Între timp, însă, a avut loc redeschiderea la nivel național, cu relaxarea măsurilor restrictive anti-Covid și afacerea a fost reluată în ciuda faptului că „defecțiuni s-au înregistrat zilnic, dacă nu chiar foarte frecvent”. Prin urmare, la data de 3 mai au început demersurile pentru o serie de intervenții tehnice, care au remediat, „dar nu au rezolvat problema”.

14 persoane și-au pierdut viața și un copil de 5 ani este grav rănit la Spitalul Regina Margherita din Torino, după ce telecabina în care erau a căzut la pământ.

Rotalianul - Revista Românului din Italia este și pe WhatsApp. Înscriete-te pe canalul nostru.

@rotalianul
zandra.ro%20